GOTOVO 200 KILOMETARA

Norveška razmatra izgradnju ograde na granici s Rusijom: 'To je vrlo zanimljiva ideja'

Foto: MARTON MONUS/REUTERS
Hungary's border fence
Foto: Kay Nietfeld/DPA
Defense Minister Pistorius travels to Norway
04.10.2024.
u 16:02
Norveška sa svojih 5.6 milijuna stanovnika nije članica Europske unije, no dio je NATO saveza i Schengen zone unutar koje je ukinuta granična kontrola kako bi se osigurala sloboda kretanja stanovnicima
Pogledaj originalni članak

Novi plan Norveške za zaustavljanje priljeva izbjeglica je ograda na granici s Rusijom. Ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl kazala je kako bi ograda trebala imati odvraćajući učinak, a ideja je potaknuta sličnom ogradom koju je Finska nedavno postavila na svojoj granici. 

"Granična ograda je vrlo zanimljiva ideja, ne samo zato što ima odvraćajući učinak, već i zato što je opremljena senzorima i tehnologijom koja može otkriti ljude koji se kreću u blizini granice" komentirala je ministrica. Još nije jasno želi li Norveška ogradu duž cijele granice od 198 km ili ne, a razmatraju se i druge mjere poput dodatnog osoblja i strožeg nadzora granice, piše ABC news.

"To je mjera koja bi mogla postati relevantna duž cijele granice između Norveške i Rusije" zaključila je ministrica Enger Mehl. Jedini službeni prijelaz između te dvije zemlje je Storskog, koji je trenutno okružen 200 metara dugom i 3.5 metara visokom ogradom koja je podignuta 2016. nakon što je godinu ranije preko njega prešlo 5000 tražitelja azila.

Norveška sa svojih 5.6 milijuna stanovnika nije članica Europske unije, no dio je NATO saveza i Schengen zone unutar koje je ukinuta granična kontrola kako bi se osigurala sloboda kretanja stanovnicima. Pod pritiscima rata i migrantske krize, sve više zemalja ponovno počinje strože nadzirati granice.

POVEZANI ČLANCI:

LADY GAGA:

Pljuvali su me i govorili da smrdim, da sam nakaza. Sa samo 15 godina pala sam u duboku depresiju

I kada se već činilo da je za Lady Gagu samo nebo granica, razotkrila je sebe u odličnom dokumentarcu "Five Foot Two", koji prikazuje sasvim drugo, obično, ali i nesigurno i prilično ranjivo lice ove svestrane umjetnice. U tom filmu moglo se čuti da se nije nikad osjećala dovoljno ugodno u svojoj, "običnoj" koži te da se nije mogla pojaviti na pozornici i pjevati samo začešljane kose.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar superhik74
superhik74
18:32 04.10.2024.

Rusi ce to podrzati jer ce tako trosak ici na Norvesku s obzirom da nemaju nikakve namjere nakon zavrsetka vojne operacije u Ukrajini imati ikakvog posla s vazalima imperija s druge strane Atlantika. Ustediti ce im novce za izgradnju zida prema Euro-vazalima.

GO
goran2hr
19:19 04.10.2024.

Što mi čekamo sa ogradom na granici?