NEĆE IĆI U UKRAJINU?

Putin naredio novačenje 133.000 vojnika zbog 'sve veće prijetnje na granicama'

FILE PHOTO: Russia's President Putin chairs meeting on nuclear deterrence
Foto: Alexander Kazakov/REUTERS
01.10.2024.
u 07:02

Dekret Kremlja, objavljen u ponedjeljak ruskim državnim novinama Rossiyskaya Gazeta, poziva na izvršenje mobilizacije građana "u dobi od 18 do 30 godina, koji nisu u pričuvi i podliježu vojnoj obvezi u skladu sa saveznim zakonom (...) u iznosu od 133.000 ljudi".

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenskom novačenju koje počinje 1. listopada i traje do kraja godine, a prema tvrdnjama čelnika ureda za novačenje, ročnici neće ići na ratišta u Ukrajinu. Dekret Kremlja, objavljen u ponedjeljak ruskim državnim novinama Rossiyskaya Gazeta, poziva na izvršenje mobilizacije građana "u dobi od 18 do 30 godina, koji nisu u pričuvi i podliježu vojnoj obvezi u skladu sa saveznim zakonom (...) u iznosu od 133.000 ljudi".

Šef ruskog ureda za novačenje, viceadmiral Vladimir Tsimlyansky, izjavio je da uvjeti za novačenje ostaju isti - 12 mjeseci služenja u vojnim jedinicama u Rusiji. "Želio bih napomenuti da vojni obveznici neće biti pozvani za sudjelovanje u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regijama", citirao je list riječi ruskog viceadmirala. Rusija rat u Ukrajini, koji je započela invazijom u veljači 2022., naziva specijalnom vojnom operacijom. Kijev i njegovi saveznici to pak nazivaju brutalnom agresijom i ničim izazvanim, imperijalističkim pokušajem otimanja zemlje. U potezu koji je osudio veći dio zapadnog svijeta, Rusija je anektirala dijelove jugoistočne Ukrajine krajem 2022., nazivajući tu zemlju "novim regijama", podsjeća Reuters.

Navodeći sve veće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u rujnu naredio da se ruska vojska poveća za 180.000 vojnika, na 1,5 milijuna aktivnih vojnika, što bi je učinilo drugom po veličini u svijetu nakon kineske.

VIDEO Kotromanović o Ukrajini

Ključne riječi

Komentara 9

FU
Fusnota
07:34 01.10.2024.

Mnogo je to ljudi. Treba nadoknaditi poslane u "nove regije".

SS
Suud_stadt
08:20 01.10.2024.

Nažalost nije dobro Norvežani kazu da je Ruska mornarica protjerala njihove ribare.Da je usla u njihov dio Ohodskog mora....Rusi kazu da je to njihov dio .Rusi su Engleze protjerali prije dva mjeseca od tamo ....Davno sam pisao moji Vikinzi, zivili ste u miru puno stoljeca eto sad ih istjerajte ....Slusat Amere nije dobro..

ST
StožerniGeneral50
08:09 01.10.2024.

Flajšmašina Ukrajine dela besprijekorno....čeka se nova ruska sirotinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije