IZ MINUTE U MINUTU

Novi udarac za Hezbolah: Ubijen čovjek koji je bio jedan od mogućih kandidata za nasljednika Nasrallaha

Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS/Wikipedia
Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS
A view shows the damage at the site of the Israeli air strike that killed Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah in Beirut's southern suburbs
Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS
A man stands at the site of the Israeli air strike that killed Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah on Friday, in Beirut's southern suburbs
Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS
A view shows the damage at the site of the Israeli air strike that killed Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah in Beirut's southern suburbs
Foto: AHMAD AL-KERDI/REUTERS
Site of the Israeli air strike that killed Lebanon's Hezbollah leader Nasrallah on Friday, in Beirut's southern suburbs
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
Smoke billows over Beirut's suburbs
Foto: AZIZ TAHER/REUTERS
A poster depicting late Hamas leader Ismail Haniyeh, Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah and Hezbollah top commander Fuad Shukr is seen in Wadi El Zayni
Foto: Abdel Hadi Ramahi/REUTERS
A view of Al-Amin mosque in downtown Beirut
Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS
Ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces in Lebanon
Foto: Stringer/REUTERS
FILE PHOTO: Supporters of Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah carry his pictures as they gather in Sidon
Foto: Stringer/REUTERS
Supporters of Lebanon's Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah carry his pictures as they gather in Sidon
Foto: MOHAMAD TOROKMAN/REUTERS
Palestinians hold flags and placards during a protest in solidarity with Lebanon in Ramallah
29.09.2024.
u 12:00
Dižu se tenzije u regiji nakon što je izraelska vojska usmrtila dugogodišnjeg čelnika Hezbolaha Hassana Nasrallaha
Pogledaj originalni članak

*Izrael nastavio s napadima na Libanon
*IDF likvidirao glavnog tajnika Hezbolaha Hassana Nasrallaha
 *Njegov bratić nasljedit će čelno mjesto?
*Iran: Ovo mijenja pravila igre
*Više od 100.000 Libanonaca je napustilo svoje domove

Tijek događaja:

11:30 - Izraelska vojska priopćila je u nedjelju da je u zračnom napadu ubila još jednog visokog dužnosnika Hezbolaha. Vojska je priopćila da je Nabil Kaouk, zamjenik čelnika Središnjeg vijeća Hezbollaha, ubijen u zračnom napadu u subotu. Iz Hezbollaha nije bilo trenutačnih komentara.

Kaouk je navodno bio jedan od onih za koje se smatralo da će naslijediti Hassana Nasrallaha, ubijenog u petak u izraelskom zračnom napadu u Bejrutu, na mjestu šefa Hezbollaha. Izbori o tome tko će sada voditi organizaciju sužavaju se, a analitičari sugeriraju da je Hashim Safieddine, čelnik izvršnog vijeća Hezbollaha, favorizirani izbor. Naeem Qassem, zamjenik glavnog tajnika organizacije, također je navodno u utrci. 

9:00 - Američki dužnosnici neslužbeno su rekli kako su manje pogranične operacije izraelske vojske u Libanon krenule ili će krenuti, doznaje ABC News. Operacijama je cilj uništiti položaje Hezbolaha uz samu granicu, a oni su ili u tijeku, ili će uskoro započeti. 

Inače, već je ranije najavljena potencijalna kopnena operacija Izraela, unatoč brojnim analitičarima koji smatraju kako to ne bi bio dobar potez Netanyahuove vlade jer je Hezbolah dosad iskoristio manje od 10 posto oružja. Ako se kopnena operacija dogodi, njezin opseg će vjerojatno biti ograničen, rekli su izvori. Ključ je ispunjenje obećanja Izraelcima da će se deseci tisuća raseljenih iz sjevernog Izraela moći vratiti kući. Da bi se to postiglo, obezglavljivanje Hezbolaha nije dovoljno, rekli su dužnosnici.

8:30 - Četiri su osobe ubijene, a više je ranjenih u izraelskom zračnom napadu na grad Tayr Debba u južnom Libanonu, izvijestila je rano u nedjelju libanonska državna Nacionalna novinska agencija (NNA). Izraelske obrambene snage priopćile su u nedjelju ujutro da nastavljaju s napadima na ciljeve Hezbollaha u Libanonu, uključujući "lansere koji su bili usmjereni prema izraelskom teritoriju, strukture u kojima je pohranjeno oružje i dodatnu infrastrukturu terorista Hezbollaha".

POVEZANI ČLANCI:

U videu koji je podijeljen uz izjavu, IDF je rekao da su napadi izvedeni na nekoliko područja u južnom Libanonu, uključujući Marjayoun, Deir Aames i Jouaiyya, kao i gradove u istočnim regijama Baalbek-Hermel i Bekaa. ''Tijekom proteklog dana, IDF je napao stotine terorističkih ciljeva Hezbollaha diljem Libanona", stoji u priopćenju IDF-a, dodajući da nastavlja "djelovati na degradaciji i demontiranju Hezbollahovih sposobnosti", navodi CNN.

Libanonski državni mediji izvijestili su da su izraelski ratni zrakoplovi gađali centar civilne obrane i izveli niz zračnih napada na grad Hermel i njegovu okolicu, u regiji Baalbek. U Bejrutu, slike uživo novinske agencije Reuters u nedjelju ujutro pokazale su dim kako se diže iznad horizonta. Glavni grad pogođen je višestrukim izraelskim zračnim napadima posljednjih dana, uključujući i onaj u kojem je ubijen vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah . Više od 1.000 ljudi u Libanonu je ubijeno otkako su izraelski napadi eskalirali prošlog tjedna, rekao je u subotu libanonski ministar zdravstva dr. Firass Abiad.

7:30 - Hezbolah zasad nije dao konkretna imena tko bi mogao biti idući vođa njihove skupine, nakon likvidacije Hassana Nasrallaha, no mediji navode kako bi se moglo raditi o višem dužnosniku Hashemu Safieddinu, koji je već ranije bio odabran kao nasljednik. Izvor je objasnio za Reuters kako je on preživio izraelske napade, ali skupina nije objavila zasad nikakvo priopćenje vezano uz njegov status u Hezbolahu.

Safieddine inače nadgleda politički dio Hezbolaha, a inače je bratić Nasrallaha. Kao i on, on je svećenik koji nosi crni turban koji označava porijeklo od islamskog proroka Muhameda. Njegove javne izjave često odražavaju militantni stav Hezbollaha, navodi Sky News. Na nedavnom događaju u Dahiehu poručio je kako je ''njihova povijest i oružje i rakete s palestinskim borcima''. Inače je proglašen teroristom od strane američkog State Departmenta još 2017., kada se mogao čuti njegov kritičan stav prema SAD-u. 

- Ova zaostala, luda američka administracija na čelu s Trumpom neće moći nauditi otporu - poručio je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

AI
Aircooled
12:10 29.09.2024.

Mislim da Hezbolaha uskoro neće biti.

DI
dino85
09:56 29.09.2024.

Netanjahu nesluša više nikoga, a i zašto bi. Šta znači imati A bombu.

ED
edgar2
09:41 29.09.2024.

Kao dio izraelskih obavještajnih operacija protiv Hezbolaha posebno se ističe jedinica 8200 koja djeluje u okvirima izraelske vojske (ima dokumentarac na youtube)....jedinica 8200 napravila je cyber alat za presretanje Hezbollahovih telefona i drugih sredstava komunikacije. Osim toga, bespilotne letjelice i napredni satelit kontinuirano lete iznad uporišta Hezbollaha...