Nepravomoćna presuda

Obitelji poginule Verene Heinz dosuđeno 200 tisuća eura odštete, odluka u kaznenom postupku se čeka

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Nastavak suđenja Dinu Dokozi Nikpalj, optužen za smrt Austrijanke Verene Heinz
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Nastavak suđenja Dinu Dokozi Nikpalj, optužen za smrt Austrijanke Verene Heinz
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Nastavak suđenja Dinu Dokozi Nikpalj, optužen za smrt Austrijanke Verene Heinz
25.03.2023.
u 14:24
U postupku o odgovornosti za štetu tvrtki Oto-Nautika, u čijem je vlasništvu gliser iz nesreće u kojoj je prije gotovo četiri godine kraj Krka smrtno stradala Verena Heinz (20), nepravomoćnom presudom određeno je plaćanje više od 200 tisuća eura odštete. Suđenje u kaznenom postupku protiv Dine Dokoze-Nikpalja, koji je upravljao gliserom u trenutku nesreće, se nastavlja
Pogledaj originalni članak

Suđenje Dini Dokozi-Nikpalju, optuženom da je u srpnju prije četiri godine neoprezno upravljajući gliserom izazvao pomorsku nesreću kod otoka Krka u kojoj je poginula 20-godišnja austrijska studentica Verena Heinz, još uvijek traje. Odluka o zatvorskoj kazni još se čeka, ali prije nekoliko dana donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj je tvrtka Oto-Nautika, u čijem je vlasništvu gliser i za koju je Dokoza-Nikpalj radio, dužna obitelji stradale djevojke platiti odštetu veću od 200 tisuća eura. Odgovornost tvrtke propisana je Pomorskim zakonikom, a Trgovački sud u Rijeci koji je donio presudu zaključio je da je doista odgovorna za smrt Verene Heinz prenosi Telegram.

Nepravomoćnom presudom, ocu žrtve, Dieteru Heinzu  dosuđeno je 87 tisuća eura odštete, a majci stradale 53 tisuće eura. Braća i sestra malo manje od 15 tisuća eura. Ukupno, dosuđeni iznos odštete popeo se na više od 200 tisuća eura. U nepravomoćnoj presudi stoji kako vozač glisera nije usporio vožnju iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači. Elisa glisera zahvatila je žrtvu, koja je s ocem ronila pred Malinskom. Zadobila je po život opasne ozljede od kojih je kasnije preminula u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci. Obitelj žrtve žalila se zbog sporosti službi spašavanja, stanja u bolnici, a sumnjali su i u zataškavanje slučaja. Odgovornost za štetu i kaznena odgovornost procesuiraju se u različitim postupcima, pa se na sudsku odluku u kaznenom procesu protiv Dine Dokoze-Nikpalja još čeka.

Odgovornost tvrtke Oto-Nautika utvrđena je temeljem vlasništva nad gliserom. Utvrđeno je da je do nesreće došlo zbog prevelike brzine i nepoštivanja pomorskih pravila. Naknadno se doznalo da je plovidbena dozvola za gliser istekla godinu dana prije, a na njemu nije bio obavljen niti redoviti godišnji pregled. Plovilo stoga u trenutku nesreće nije smjelo biti u pomorskom prometu. Tvrtka se na tužbu očitovala izvan zakonskog roka i odštetni zahtjev je u cijelosti prihvaćen. Naknadno su uložili žalbu.

“Pokojna Verena Heinz je u trenutku nesreće imala tek 20 godina i bila je najmlađe dijete Dietera i Getraude Heinz.  Svi članovi obitelji dugo vremena nakon pogibelji njihove kćeri i sestre bili su izrazito lošeg psihičkog zdravlja, patili su od paničnih napada, nesanice, uznemirenosti i anksioznosti”, naveo je odvjetnik obitelji, Ivan Primorac. Istaknuo je i kako je nesreća bila osobito stravična. “Verena nije preminula trenutno već u izrazito velikim bolovima sat i 20 minuta nakon pomorske nesreće. Njezina odjeća bila je rasparana, ostala je bez noge čiji je dio kasnije pronađen u moru. Bilo je puno očevidaca tog događaja, među kojima je bio i Verenin otac, na koje je sve to također zauvijek ostavilo duševne ožiljke”, ukazivao je odvjetnik u tužbi.

važnost tehničke ispravnosti vozila

Ove godine poginulo već pet motociklista i jedan mopedist. Policija donosi savjete za vozače

Najčešće pogreške, uz neprilagođenu brzinu i nenošenje kacige, su kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačke sposobnosti i istodobno podcjenjivanje opasnosti u prometu. Jedna od čestih pogreška je i pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera te vožnju s neupaljenim svjetlima tijekom dana.

VIDEO: Brod se prekrenuo u brodogradilištu u Škotskoj: 25 osoba ozlijeđeno

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
Startrack
15:26 25.03.2023.

Ja nikad nisam razumio ove idiote sto voze prebrzo. Sam uvjek vozim speed limit plus deset al na kraj pameti mi nije da ugrozavam tudje i svoj zivot sa prebrzom voznjom.