ZADNJA NADA ZA REIZBOR

Očajni Trump traži cjepivo do studenog

Foto: TASOS KATOPODIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President Donald Trump visits Walter Reed National Military Medical Center
Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
President Trump Speaks On Rolling Back Regulations - Washington
Foto: Al Drago/DPA/PIXSELL
Trump "Rolling Back Regulations" Event
31.07.2020.
u 00:10
Amerika i dalje ruši rekorde u zarazi, za što mnogi Amerikanci krive predsjednika zbog loše politike
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump od početka pandemijske krize uvjerava da će Ameriku od opasnog koronavirusa spasiti - čudo. Kao što je na početku pandemije uvjeravao da će "kineski virus", kako Trump naziva koronavirus, čudom nestati u nekom trenutku, Trump isto tvrdi i danas. Iako istraživanja epidemiologa i znanstvenika ne upućuju na takav zaključak, Trump i ovih dana uvjerava da će virus naposljetku sam od sebe nestati i da će se na kraju pokazati da je on bio u pravu.

Uvjerava sve u čudo

I kada se pokazalo da to "čudo" očito nije bilo dovoljno uvjerljivo da bi spasilo Trumpov predsjednički mandat i njegov reizbor za tri mjeseca, kada Amerikanci izlaze na predsjedničke izbore, Trump je ovih dana Amerikance počeo uvjeravati u još jedno "čudo": pronalazak cjepiva gotova je stvar, tvrdi Trump, šireći vijest da su američki znanstvenici na najboljem putu da uspiju u pronalasku dragocjenog lijeka, ako ne do predsjedničkih izbora 3. studenoga, a onda najkasnije do kraja godine. Naravno, riječ je o pukom nagađanju s obzirom na to da prema onome što se može čuti od upućenih nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću potvrditi da će cjepivo doista biti spremno do američkih predsjedničkih izbora ili do kraja godine. Trump, međutim, zbog svojih predizbornih potreba pokušava uvjeriti da je spasenje nadohvat ruke i kako će se dogoditi čudo, nadajući se da će Amerikanci u to povjerovati i da će mu to otvoriti put prema drugome mandatu, koji je u ovom trenutku upitan upravo zato što mnogi Amerikanci vjeruju da Trump loše upravlja pandemijskom krizom, o čemu svjedoče najnoviji šokantni podaci. U Sjedinjenim Državama zabilježen je u utorak rekordan broj umrlih od COVID-19 u jednom danu od svibnja, što znači da je SAD ponovno tamo gdje je bio prije tri mjeseca. Umrlo je gotovo 1600 ljudi, a u zemlji je registrirano novih 60 tisuća slučajeva zaraze, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 4,35 milijuna, a broj umrlih će svakog trena dosegnuti 150 tisuća, što zorno potvrđuje povijesni neuspjeh trenutačne administracije, koja je potpuno zakazala u borbi protiv pandemije.

Smrtonosni virus, za koji je Trump u početku govorio i da nije toliko opasan, trenutačno se najbrže širi na jugu i zapadu zemlje. Kao što se virus u New Yorku iznadprosječno širio među tamnoputim stanovništvom, a Afroamerikanci su bili iznadprosječno zastupljeni i među umrlima, tako je pandemija u Kaliforniji iznadprosječno pogodila Latinoamerikance, koji čine 56 posto zaraženih. Stanje je teško i u Teksasu i na Floridi, no i na zapadu i na jugu počeo je padati broj hospitaliziranih, pa vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci, kojeg Trump optužuje da širi paniku, zaključuje kako je riječ o prvim znakovima da se pandemija približava vrhuncu.

Suočen s katastrofalnim podacima i činjenicom da virus ne samo da nije nestao nego je postao još opasniji, Trump je nakon tromjesečnog ignoriranja zdravstvene krize odlučio pokušati uvjeriti Amerikance da je promijenio svoj odnos prema ovom problemu. Zbog toga je američki predsjednik tijekom obilaska postrojenja tvornice Fujifilma u Morrisvilleu u Sjevernoj Karolini ponovno javno nosio zaštitnu masku iako je mjesecima to odbijao činiti poručivši Amerikancima da se koncentriraju na održavanje fizičke distance i da paze na osobnu higijenu, izbjegavaju masovna okupljanja i barove te da nose maske kad god je to potrebno iako je sve donedavno tvrdio suprotno.

Kako se u toj tvornici provode istraživanja u sklopu potrage za cjepivom protiv koronavirusa, Trump je iskoristio priliku kako bi i ovaj put poručio da je čuo "jako pozitivne stvari" i da bi cjepivo protiv koronavirusa Amerikanci mogli imati do kraja godine. "Mislimo da smo na dobrom putu da u tome i uspijemo", uvjerava Trump.

U borbu uključeni i hakeri

Trump očajnički želi da američke kompanije prve proizvedu cjepivo, zbog čega Bijela kuća ne štedi na novcu. Bijela kuća uložila je deset milijardi dolara u testiranje i proizvodnju jednog ili više cjepiva, s obzirom na to da je moguće cjepivo u procesu testiranja u nekoliko američkih kompanija i instituta. Riječ je o zdravstveno-sigurnosnoj operaciji, koju vodi general Gustave Perna u okviru američkog ministarstva zdravstva, a prema tom planu SAD bi do 2021. godine trebao imati 300 milijuna doza cjepiva.

Utrka za cjepivom pretvorila se na globalnom planu u novo rivalstvo SAD-a i Kine. Amerikanci poručuju da su pri razvoju cjepiva spremni surađivati sa svakom zemljom, osim s Kinom, optužujući kineske hakere da su u korist Kineske komunističke partije pokušali ukrasti podatke američkih kompanija o razvoju cjepiva i tako sabotirati zapadna nastojanja pri pronalasku cjepiva, što je Peking zanijekao. Ne treba sumnjati da i američki hakeri pokušavaju doprijeti do kineskih podataka i istraživanja novog cjepiva, kao što je prije nekoliko mjeseci Trump pokušao Nijemcima oteti prava na cjepivo protiv koronavirusa. Očito je da je Trump spreman na sve ne bi li se što prije dočepao cjepiva vjerujući da o njemu ne ovisi samo zdravlje Amerikanaca nego i njegova politička sudbina.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ZB
Zoki-Bijela
06:44 31.07.2020.

Sta kaze Petkovic.. Hoce li Rusija prije napraviti..

AL
alfagt2015
06:26 31.07.2020.

živio Trump

DU
Deleted user
11:21 31.07.2020.

Dajte prestanite sa tim plaćenim blaćenjem Trumpa!!! Dojadili ste i Bogu i vragu s time... Nemojte zaboraviti da je bakica Clinton pobijedila prije 4 godine, danas ne bi bilo corone jer ne bi bilo ni svijeta s obzirom da se ona htjela zaratiti sa Rusima... A ovaj djedica Biden nije nikaj bolji!!! Trump je prvi predsjednik USA u valjda zadnjih 100 godina jkoji nije započeo niti jedan rat!!!