OČAJNIČKA PROMJENA RETORIKE

Trump: Kineski virus ne posustaje, nosite svi maske!

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.07.2020.
u 12:40

Prema posljednjim anketama, Trump i dalje zaostaje za demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom.

Američki predsjednik Donald Trump okrenuo je ploču i prvi put građane pozvao da nose zaštitne maske kako bi se spriječilo širenje “kineskog virusa”, kako Trump naziva novi koronavirus. Prije samo nekoliko dana Trump je uvjeravao da to neće učiniti, kao što se i sam dugo odbijao pojaviti s maskom u javnosti.

Oslabljen položaj

Međutim, sada se očito predomislio. Najprije se prošli tjedan prvi put pojavio s maskom, a onda je i na Twitteru objavio svoju fotografiju s crnom maskom s predsjedničkim znakom, uz poruku da je domoljubno nositi masku kada nije moguće održati fizičku distancu. “Nitko nije domoljubniji od mene, vašeg najdražeg predsjednika”, poručio je Trump. O promjeni Trumpova odnosa prema pandemiji koronavirusa svjedoči i njegova odluka da ponovno, nakon tromjesečne stanke, održava redovite konferencije za novinare na tu temu.

Na zadnjoj takvoj konferenciji prije stanke Trump je predložio da se u liječenju COVID-19 koriste dezinficijensi na bazi klora ili UV zrake, što je izazvalo šok i nevjericu kod liječnika, epidemiologa i znanstvenika, kao i podsmjeh i zgražanje u javnosti. Na prvoj konferenciji za novinare nakon stanke Trump je bio razumniji. Ovaj je put jasno poručio kako će se stanje s pandemijom najprije pogoršati prije nego što se počne popravljati, kazavši kako to nerado priznaje.

Cilj njegove administracije, kako je rekao, nije samo upravljati pandemijom, nego je okončati. Trump je sustavno relativizirao opasnost od virusa i pozivao na ukidanje epidemioloških mjera zbog otvaranja gospodarstva, a šokantna nekompetentnost njegove administracije u borbi protiv smrtonosne pandemije rezultirala činjenicom da jeSAD najteže pogođena zemlja u pandemiji i da je od ukupno više od 15 milijuna zaraženih u svijetu njih skoro četiri milijuna u SAD-u. Situacija s pandemijom se posljednjih dana ne popravlja ni u svijetu ni u SAD-u.

Dnevni broj novozaraženih u SAD-u kreće se oko 70 tisuća, a broj umrlih oko tisuću. Ukupan broj umrlih premašio je nevjerojatnu brojku od 140 tisuća. Sve to je snažno oslabilo položaj predsjednika Trumpa i ugrozilo njegove izglede za reizbor na predsjedničkim izborima 3. studenoga, što je Trumpa i navelo najprije na smjenu šefa kampanje Brada Parscalea, a potom i na pomalo očajničku promjenu retorike u vezi s koronavirusom, tim više što se epidemiološka situacija u SAD-u i dalje pogoršava, a ne poboljšava, kao što je on predviđao, pogotovo zbog činjenice da pandemija trenutačno najteže pogađa Floridu, Teksas i Georgiju, savezne države koje su važne za njegov reizbor.

Na krivom putu

Prema posljednjim anketama, Trump i dalje zaostaje za demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom, kojeg podržava 45 posto birača, dok je na Trumpovoj strani njih 38 posto, a toliko je i onih koji smatraju da se Trump dobro nosi s pandemijom koronavirusa. Prema anketi koju je proveo Ipsos, Biden ima višu potporu i među neodlučnim biračima, jer većina njih smatra da je Amerika na krivom putu. Međutim, Trumpova pobjeda na prošlim predsjedničkim izborima upućuje na zaključak da rezultate anketa, barem kada je Trump u pitanju, ne treba uzimati zdravo za gotovo.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije