kuna otišla u povijest

Promjena na bankomatima: Ako vam je ostalo kuna, evo gdje ih mijenjati

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Kupnja u eurima
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Prvi sajam antikviteta na Britancu od kada je euro postao nova službena valuta
Autori Vecernji.hr, Hina
16.01.2023.
u 09:24
Ako vam je u novčaniku ostala koja novčanica ili pak kovanice kune, cijelu ovu godinu mogu se mijenjati za eure u bankama, u pošti te Fini, a sljedeće tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci.
Pogledaj originalni članak

Kuna je otišla u povijest, a građani sada mogu plaćati isključivo eurima. Kada je riječ o prilagodbi bankomatske mreže za isplatu novčanica eura, izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) na upit Hine, zaključno sa subotom eurima je opskrbljen 3831 bankomat, a sukladno ranije definiranim rokovima, do 15. siječnja trebala bi biti opskrbljena cjelokupna mreža, odnosno oko 4000 bankomata. Također, zaključno s 15. siječnjem, podsjetili su iz HUB-a, traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka.

Stoga, od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Podsjetimo, ako vam je u novčaniku ostala koja novčanica ili pak kovanice kune, cijelu ovu godinu mogu se mijenjati za eure u bankama, u pošti te Fini, a sljedeće tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci. Glavnu ulogu u postupku zamjene valute imat će banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. u čijim će se poslovnicama tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura moći bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti zamjena valute.

Broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica u Hrvatskoj pošti i Fini, dok će se u bankama zamjena moći vršiti bez naknade za neograničeni broj komada. Međutim, treba napomenuti da će građani kunsku gotovinu moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune.


 

OBJAVLJENI DETALJI

VIDEO Predstavljena velika porezna reforma: Evo tko će plaćati porez na nekretnine, a kome rastu plaće

Ministar Primorac je predstavio popis šest zakonskih akata koji se mijenjaju: Zakon o lokalnim porezima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o doprinosima, Opći porezni zakon, Zakon o Poreznoj upravi i Zakon o porezu na dodanu vrijednost. Ministar je zatim prošao kroz svaki od elemenata koje mijenja u ovom poreznom sustavu. Prvi, po njegovu mišljenju i najvažniji, jest unaprjeđenje sustava oporezivanja nekretnina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NO
Nordik
13:44 16.01.2023.

Koliko kuna će hdz zamračiti iz skladišta i koliko će novih Lura grupa nastati?

KR
Krunić
09:54 16.01.2023.

Nisu mi ostale kune sve pojeo euro haha Kako je krenulo ti euri brze nestajali nego kune bolje mi je potrazit jos 2 posla preko pickjobs stranice da malo smanjim to da mi sporije nestaju euri hahaha

Avatar Krabat
Krabat
21:26 16.01.2023.

"Hrvatska već vidje dosta raznih čuda, ali ne nađe štrika za toliko Juda!” A.G. Matoš.