Karlovačka županija bez novooboljelih

Od danas radnici s pograničnog područja mogu slobodno na posao u Sloveniju

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Od danas radnici s pograničnog područja mogu slobodno na posao u Sloveniju
20.04.2020.
u 13:57
O mogućnosti dolaska radnika iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, odnosno, u Karlovačku županiju još se razgovara i traži rješenje
Pogledaj originalni članak

Karlovačka županija je već osmi dan bez novooboljelih pacijenata. Na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije zamjenik ravnatelja Opće bolnice Karlovac dr. Hrvoje Cvitanović ocijenio je, obzirom na taj podatak, da je situacija i epidemiološka, ali i šira zdravstvena, vrlo dobra.

- U posljednja 24 sata testirano je 29 osoba i nema novih pozitivnih. U našoj bolnici hospitalizirane su tri osobe pozitivne na COVID 19. Od do sad oboljelih 28, 10 bolesnika vodimo kao izliječene. Na kućnom liječenju je još 12 bolesnika, naveo je Cvitanović. Njih petero je u Općoj bolnici Karlovac, a dvoje u Zagrebu.

Video: Dragan Primorac: Vjerojatno su djeca ključni prenositelji virusa

- Važno je da ostanemo zdravi i trend rasta novooboljelih bude sve manji, ali isto tako ne manje važna je gospodarska revitalizacija. Stoga je Stožer protekli tjedan intenzivno komunicirao s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i uz iznimnu suradnju  s Institutom za javno zdravstvo Slovenije, donijeta je odluka da prekogranični radnici, dnevni migranti, mogu na posao. Stoga je od danas za mještane na području Ozlja, Kamanja, Žakanja, Ribnika, Bosiljeva, ali i dijela Karlovca i svih onih koji rade na području Bele Krajine i Dolenjske je omogućeno ljudi mogu ići na svoj posao. Od iznimne je to važnosti za egzistenciju obitelji s tog područja i taj dio smo uspješno riješili -  kazala je Vesna Hajsan Dolinar, dožupanica i načelnica Stožera.

Dodala je i kako se o mogućnosti dolaska radnika iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, odnosno, Karlovačku županiju još razgovara i traži rješenje.

- S druge strane, zbog revitalizacije gospodarstva na području Karlovačke županije, a gdje radna snaga dolazi iz susjedne BiH, Stožer intenzivno priprema, na osnovu epidemiološke situacije Unsko-sanskog kantona, teren kako bi stanovnici s tog područja mogli ići raditi u našu županiju. Prije svega u građevinski sektor, kako taj sektor u županiji ne bi trpio posljedice, odnosno, kako bi tvrtke svoje ugovorne obveze mogle redovno izvršavati - dodala  je Vesna Hajsan Dolinar.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
15:32 20.04.2020.

Prerano otvaranje. Pre-rano!