PROGNOZA

Od sutra novi toplinski val

01.09.2003.
u 00:00
Dnevna temperatura u kolovozu često iznad 37 stupnjeva Celzija, u Zagrebu i 40 stupnjeva u hladu
Pogledaj originalni članak

Ekstremno visoke ovogodišnje temperature uzrokovale su veliku sušu i katastrofalne požare, koji su poharali Hrvatsku. Jučerašnje zahlađenje s kišom nije popravilo hidrometeorološku situaciju u zemlji, a već sutra će zemlju zahvatiti novi toplinski val, ali slabijeg inteziteta nego dosadašnji, tvrde u DHMZ-u. Poljoprivreda je pretrpjela najviše štete, a zbog opasnosti od požara mnogi turisti prekinuli su ljetovanje, što je za otprilike pet posto smanjilo ovogodišnji prihod od turizma.

Tijekom ljetne turističke sezone temperaturne prilike u zemlji Državni hidrometeorološki zavod ocijenio je najvišom kategorijom - ekstremno toplo. Dnevna temperatura u kolovozu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu nerijetko je prelazila 37 stupnjeva Celzijusa, a najtoplije je bilo u Zagrebu, gdje je maksimalna dnevna temperatura dosegnula 40 stupnjeva u hladu.

Oborina je pak bilo daleko manje od prosjeka. U Splitu je palo čak 84 posto manje kiše od prosjeka! Vodostaji rijeka su drastično pali pa su mnoge tvrtke smanjile proizvodnju, najavljene su redukcije vode, a Hrvatska elektroprivreda je zbog slabog rada hidroelektrana uvela štednju i maksimalno pojačala rad termoelektrana kako bi osigurala dovoljne količine struje za zimu.

Iako je sezona požara službeno završila, opasnost od te elementarne nepogode ne jenjava. U svim dijelovima zemlje indeks opasnosti od šumskog požara je i dalje vrlo velik i vatrogasci su u stanju najveće pripravnosti.

Prema izvješću DHMZ-a, veće kiše i prestanci suše i požara očekuju se tek potkraj rujna. Ako se to ne dogodi, gospodarstvo će pretrpjeti još neviđene štete.

Pogledajte na vecernji.hr