BOL I RAT

Odgođena odluka o koncesiji na Zlatni rat

29.11.2002.
u 00:00
* Splitsko-dalmatinska županija predložit će promjenu Zakona o pomorskom dobru i o morskim lukama kako stranci ne bi dobili u vlasništvo neprocjenjive vrijednosti
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Premda su znali da će se s dnevnog reda Skupštine Splitsko-dalmatinske županije povući prijedlog odluke o dodjeli koncesije na plažu Zlatni rat metkovskom Modulu, oko 120 Boljana uz policijsko osiguranje okupilo se jučer ujutro pred zgradom Skupštine na Bačvicama. Mirno prosvjedujući, dočekali su vijećnike i čelnike Županije uz pjesmu i ples, s maslinovim grančicama, u živopisnim kostimima među kojima su bile i narodne nošnje i ronilačka odijela. Hit veselih Bračana bila je skladba "Nije u šoldima sve", a više puta otpjevali su i stihove "Ljubav je bol s otoka Brača".

Boljani su nosili transparente na kojima je pisalo: "Na plaži ne rastu mandarine", "Boljanima Zlatni rat", "Zlatni rat nije na prodaju", "Ne damo naše zlato", "Mi ga volimo, a njima triba", "Ljubav je bol, a rat je u Bolu"...

Okupljenim prosvjednicima koji su tražili da se koncesija na plažu Zlatni rat dodijeli općinskom komunalnom poduzeću Grabov rat, obratio se i župan dr. Branimir Lukšić. Naglašavajući kako je i on podrijetlom Bračanin i kako mu je Brač na srcu, objasnio im je da s dnevnog reda Županijske skupštine povlači prijedlog odluke da se koncesija na Zlatni rat dodijeli Modulu iz Metkovića. Na to su Boljani uz pljesak uzviknuli: "Bravo!"

Župan je istaknuo kako kao pomorski pravnik već godinu dana mjerodavnima sugerira da se radi očuvanja našega blaga veće ovlasti pri dodjeli koncesija daju jedinicama lokalne uprave. Ministarstvo to nije prihvatilo. Splitsko-dalmatinska županija uputit će službeni prijedlog kojim će Vladi sugerirati da se promijeni Zakon o pomorskom dobru i o morskim lukama kako nam stranci ne bi dobili u vlasništvo neprocjenjive vrijednosti. "Šutke se prelazi preko Štroka i Sunčanog Hvara, na sceni je neshvatljivo licemjerje", kazao je župan.

Bračani su nakon prosvjeda na Bačvicama učinili đir Splitom.

M. Pejković-Kaćanski

Pogledajte na vecernji.hr