MISIJA IRAK

Odgođeno slanje hrvatskih vojnika u Irak

18.09.2003.
u 00:00
Odlazak vojnika odgođen isključivo zbog domaće situacije - jer nema potrebnu podršku Sabora
Pogledaj originalni članak

Državni je vrh odlučio odgoditi slanje vojnika u Irak, doznaje se iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova. Isti izvor napominje da nije riječ o odustajanju, nego samo o odgodi. Iz Ministarstva obrane, pak, doznaje se kako vojnici koji su namjeravali sudjelovati u toj misiji i dalje vježbaju kako bi bili pripravni otići na zadatak kad bude donesena drukčija politička odluka.

Nekoliko je razloga zbog kojih je prevagnula odluka o odgodi. Prvo, procjenjuje se da za slanje hrvatskih vojnika u Irak ne bi bilo moguće dobiti potrebnu podršku Sabora.

Predizborna tema

Drugo, ako bi Vlada unatoč tome inzistirala, odlučivanje o tome u ovom trenutku to bi pitanje pretvorilo u predizbornu temu, a učinak bi bio taj da bi se pojačao negativan stav javnosti. Slanje vojnika u Irak bilo bi time onemogućeno i u drugim, povoljnijim okolnostima.

- Ostajemo predani našoj ulozi u antiterorističkoj koaliciji. I dalje ćemo procjenjivati situaciju i surađivati sa SAD-om kako bismo odredili najbolji način i tajming slanja hrvatskih trupa u Irak - kaže izvor blizak Ministarstvu vanjskih poslova.

Na odluku o odgodi slanja pripadnika HV-a u Irak utjecali su isključivo domaći razlozi. Istodobno, iz mjerodavnih se političkih krugova čuje kako bi nova rezolucija Vijeća sigurnosti o Iraku za Hrvatsku bila dobrodošla jer bi to olakšalo Vladinu poziciju na međunarodnoj političkoj sceni.

Dogovor Mesić-Račan

O iračkoj krizi i s tim povezanim dvojbama Vlade raspravljalo se i na sastanku državnog vrha održanom u ponedjeljak poslijepodne u Vili Prekrižje. Uz predsjednika Mesića i njegova savjetnika za vojna pitanja generala Stipetića, na tom su sastanku bili premijer Račan, predsjednik Sabora Tomčić, šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Markov, potpredsjednik Vlade Granić, te ministri Antunović, Picula i Lučin. Ministarstvo obrane dobro surađuje sa SAD-om i u interesu je te suradnje bilo, kako se doznaje iz MORH-a, da se politički vrh države izjasni o slanju trupa u Irak.

Pogledajte na vecernji.hr