Grci raspisali EUN

Odluka o izručenju BBB-a odgođena zbog opširnog spisa, možda bude donesena u petak

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno privođenje pripadnika BBB-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno privođenje pripadnika BBB-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno privođenje pripadnika BBB-a
12.10.2023.
u 18:52
Na dan nereda u Ateni je bilo pet navijačkih skupina, a nijedan pripadnik druge navijačke skupine osim BBB-a nije u pritvoru. Upućuje to na neozbiljnost grčke istrage i kršenje ljudskih prava hrvatskih građana, poručuje odvjetnik
Pogledaj originalni članak

Prije nešto više od dva tjedna u Zagrebu i okolici uhićena su desetorica pripadnika Bad Blue Boysa jer je to tražilo grčko pravosuđe koje je za njima raspisalo europski uhidbeni nalog (EUN) prema kojem je hrvatska policija, s obzirom na to da su obje zemlje članice EU te imaju potpisan dogovor o suradnji, bila dužna postupati. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak se sastalo kako bi donijelo odluku o tome hoće li ili neće četvorica od desetorice uhićenih BBB-a biti predana Grčkoj, a iako se očekivalo da će odluku donijeti relativno brzo, to se ipak nije dogodilo. Hrvoje Lukavec, odvjetnik dvojice Boysa koje zastupa u ovom slučaju, objasnio je i zašto je vijeće odlučilo odgoditi donošenje odluke.

– Izvanraspravno vijeće pokazalo je doista vrhunsku ozbiljnost koja i priliči ovakvom slučaju. Odlučili su se doista udubiti u predmet i preispitati sve argumente optužbe i obrane pa su zbog toga i odgodili raspravu, ponajprije zbog opširnosti spisa i argumenata. Nova sjednica zakazana je za petak u podne, a hoće li konačna odluka biti donesena nakon rasprave, trenutačno je teško reći, vidjet ćemo – kazao je Lukavec. Potom je objasnio i koji su ključni argumenti zbog kojih se on protivi izručenju svojih klijenata.

VIDEO Privođenje navijača BBB kojeg traži Grčka

– Oni se temelje na formalnim i materijalnim nedostacima europskog uhidbenog naloga. Nalog ne sadrži nijedan podatak koji bi se podveo pod obvezan sadržaj prema Zakonu o kaznenoj suradnji članica. Ne sadrži opis kaznenog djela, ne sadrži stupanj sudioništva kao ni ostale elemente koji su propisani – rekao je te potom dodao kako grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima i da hrvatski navijači u Grčkoj neće imati pošteno suđenje.

– To je vidljivo iz činjenice da istraga traje već više od dva mjeseca, a mi i dalje nemamo nikakav konkretan pomak u istrazi, nismo dobili ništa od DNK analize, još nismo vidjeli nikakve nalaze forenzičkih vještaka, nema nikakvih odgovora na naša vrlo konkretna pitanja, a suludo je da i dalje nijedan Grk nije uhićen. Na dan nereda u Ateni bilo je pet navijačkih skupina, nijedan pripadnik druge navijačke skupine osim Bad Blue Boysa nije u pritvoru. Sve to upućuje na dvije stvari: prva je visok stupanj neozbiljnosti u samoj grčkoj istrazi, a druga teško kršenje ljudskih prava hrvatskih građana u Grčkoj – zaključio je Lukavec. Nije želio komentirati riječi ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, koji je u četvrtak kazao da razgovara s grčkim vlastima i da će uskoro pisati grčkom kolegi kako bi se proces ubrzao.

VEZANI ČLANCI:

– Nezadovoljni smo trajanjem istrage, prošla su više od dva mjeseca. Navodno su pri kraju istražne radnje. Ovih ću dana uputiti pismo grčkom kolegi kako bismo apelirali da se istraga završi u što kraćem roku, a i da se napokon zna sudbina pritvorenih hrvatskih državljana – jasan je bio ministar Malenica. Na pritužbe o lošem postupanju prema Hrvatima u grčkim zatvorima koje svako toliko dospiju u javnost, ministar je dodao kako je bilo određenih primjedbi na jedan zatvor u blizini Atene, da su im, s obzirom na drukčiji sigurnosni status, uskraćene neke mogućnosti unutar zatvora, poput šetnji, što rješavaju te će apelirati da ih se premjesti u neki drugi zatvor. Na pitanje hoće li neki od 102 pritvorenika biti prebačeni u hrvatske zatvore, ponovio je da u razgovorima s grčkim kolegama stalno iskazuju nezadovoljstvo.

– Grčka je pravna država i njezina pravosudna tijela su neovisna i možemo politički vršiti pritisak i ukazivati na nelogičnosti, a to od početka i činimo – zaključio je Malenica.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OG
oggi
20:11 12.10.2023.

Gdje su sada svi oni strani i domaći dušebrižnici za *ljudska prava* koji su odmah klevetali Hrvatsku kao državu kada je jedan hrvatski policajac napravio krivi pokret rukom prema ilegalnom migrantu na granici između EU i BiH prema jednoj snimci vrlo kontroverzne vjerodostojnosti? Nema ih. Sada ih nema. Zanimljivo kako sada nijedne kuće za ljudska prava uopće nema. Ali kada će sutra hrvatska policija opet doći na udar raznoraznih dušebrižnika za ljudska prava koji selektivno brinu za migrante (ali ne brinu za Hrvate), tko iz hrvatske politike i/ili hrvatske policije će te dušebrižnike znati preusmjeriti na slučaj Grčka? Nitko?

CH
chemica
19:50 12.10.2023.

Nakon lex Perković kojim se pokušalo spriječiti izručenje dotičnoga, sad je izgleda došlo vrijeme da se donese i lex nogometni huligani kojim bi se onemogućilo izručenje naše dike i ponosa.

PO
Poletarac101
19:24 12.10.2023.

Nevjerojatno kaj nam rade a mi blejimo,to je samo jedan od primjera koliko smo nesposobni kao pravna država.Naravno počinitelje treba osuditi ali nemožeš zatvorit mjesecima preko 100 ljudi (bez osnove)i još tražit izručenje od 10-ak ljudi.Hrvatska nek traži izručenje svih zatvorenih u Maaalaka.aadržavi . Svi smo u EU ili mi samo na papiru?