OBNOVLJENO SAJMIŠTE

Odojci i po 10 kuna za kilogram na obnovljenom stočnom sajmištu

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Odojci i po 10 kuna za kilogram na obnovljenom stočnom sajmištu
24.11.2010.
u 12:15
U Sigecu Ludbreškom jedino je stočno sajmište u županiji. Održavat će se svake prve i treće srijede u mjesecu, od 7 do 12 sati
Pogledaj originalni članak

Kol'ko su vam ovi pajceki? Po 14? A ne, ne! Ovi pored dali su po 10. A ako uzmem svih devet? Koliko ima ovo tele? Tri mjeseca. A je li još pije mlijeko? Ne, već je na gemištu - napeto je, ali i zabavno bilo jučer ranom zorom na obnovljenom i nanovo otvorenom stočnom sajmištu u Sigecu Ludbreškom.

Dvadesetak stočara u traktorskim i automobilskim prikolicama dovezlo je svoje "blago" (uglavnom odojke) i pokušalo za njega dobiti koju kunu više, s promjenjivim uspjehom.

- Evo prodao sam sedam odojaka Međimurcu iz Macinca. Po 10 kuna za kilogram. To je slabo. Toliko su samo pojeli! Imamo kod kuće dvije krmače. Ali nemamo prostor da bi utovili te odojke. A i ne znam bi li se isplatilo. Meso nije puno skuplje od hrane za tovljenje. Bile su poplave, manje je kukuruza – ispričao nam je Stjepan Juričan iz Karlovca Ludbreškog. Nakon što je traktor uparkirao pred vagu, djelatnik Lukoma izračunao je da njegovi odojci ukupno imaju 212 kilograma. Još samo ispunjavanje putnog lista u kućici pored, novac na ruke, i odojci odoše put Macinca.

Premalo kupaca

Ana Jagić iz Hrastovljana pak je prošla tek malo bolje, no nije bila puno zadovoljnija.

- Dobila sam 11 kuna po kilogramu. To je žalosno kakve su cijene. Tražila sam 14 kuna, koliko je realno. Malo je kupaca, da ih je više postigli bi i bolju cijenu. Ali možda je to zato što je prvi put – kaže Ana Jagić. Kod kuće ima zemlju koju treba obrađivati pa je, kaže, prirodno da ima i nekoliko krmača, za podebljati kućni proračun.

Sajmište je obnovio gradski komunalac Lukom, uz asistenciju Veterinarske stanice Ludbreg i biti će otvoreno svaku prvu i treću srijedu u mjesecu, od 7 do 12 sati. Kako se stoka više ne prodaje u Biškupcu u Varaždinu, Sigetec ostaje jedini stočni sajam u županiji. Ulaz na sajam besplatan je i za prodavače i za kupce, a vaganje stoji 2,5 kuna po životinji.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.