Vremenske neprilike

Zatvoren dio A1: Olujni vjetar paralizirao dio Hrvatske, ostatak tjedna novi problemi

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
promet vjetar
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Nevrijeme
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Nevrijeme
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Loše vrijeme
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Loše vrijeme
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Nevrijeme nad Rijekom/ilustracija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Nevrijeme nad Rijekom/ilustracija
10.12.2019.
u 17:29
Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom
Pogledaj originalni članak

Olujni vjetar paralizirao je dio Hrvatske. Kako je izvijestio Hrvatski autoklub, zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar) kao i Jadrnska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga.

– Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a mogući su i odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila – izvjestio je HAK.

Potreškoća ima i u pomorskom prometu. U prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska,  katamaranske linije: Rab-Lun (Tovarnele)-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula (Korčula-Hvar-Split u prekidu 11.prosinca) te brodska linija Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Zbog jake bure za danas je izdano crveno upozorenje za riječku regiju i Sjevernu Dalmaciju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal.

Snažna bura i sutra će pohati u Velebitskom kanalu gdje se očekuju udari do 140 kilometara na sat, dok je za istatak Jadrana izdano narančasto upozorenje.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, sutra će biti pretežno sunačno, ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro na kopnu mraz, mjestimice moguća i magla. Vjetar slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni.

Na Jadranu jaka bura s olujnim, u početku podno Velebita i orkanskim udarima, postupno će slabjeti i poslijepodne ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1, na Jadranu od 3 do 8, na jugu i do 11 °C. Najviša dnevna uglavnom od 0 do 5, na Jadranu između 9 i 15 °C.

– Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice. Dašak zime koji će neke razveseliti u doba Adventa bit će ponovno prekinut izraženom južinom u petak. Prostrana i impresivna ciklona zahvaćat će područje cijele Europe donoseći mnogim zemljama značajnije probleme, od jakog i olujnog vjetra do obilne oborine, visokih valova i sl. – priopćio je DHMZ.

VIDEO Nevrijeme - Plima poplavila šibensku rivu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
18:27 10.12.2019.

A što bismo rekli mi s krajnjeg hrvatskog juga? Mi smo stalno odsječeni od matice zemlje. Mi smo izvanteritorijalna čestica hrvatskog korpusa.