ne da mu se raditi

Osječanin tražio dvije i pol godine bolovanja - do mirovine

Foto: AFP/PIXSELL
Osječanin tražio dvije i pol godine bolovanja - do mirovine
10.04.2012.
u 21:20
Ne mogu povjerovati da je pacijent imao takvu nesreću da boluje od jedne bolesti tri godine, a onda se dan uoči povratka na radno mjesto teško razboli od druge bolesti, kaže ravnatelj osječkog Doma zdravlja
Pogledaj originalni članak

Jedan 63-godišnji pacijent iz Osijeka otvoreno je zatražio od liječnika da ga drži bez osnove na bolovanju pune dvije i pol godine, odnosno do mirovine, javlja Glas Slavonije. Dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, kaže da ovo nije izdvojen slučaj.

 – Liječnici su u nezavidnoj situaciji, jer najčešće nas pacijenti, administracija i općenito javnost doživljavaju kao one koji odlučuju o bolovanjima. Obiteljska medicina općenito se okrivljuje za veliku stopu bolovanja, posebice kada je riječ o dugotrajnim izbivanjima s posla, ali o tome ne odlučuju liječnici nego Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, točnije njihovi kontrolori – kaže dr. Gmajnić za Glas Slavonije.

Pojašnjava da obiteljski liječnik može pravdati bolovanje po određenoj dijagnozi, no ne preko razdoblja od sedam ili 14 dana, odnosno najviše nekoliko tjedana što vrijedi za najteže operacije. Konačna odluka o produljenju bolovanja je na kontrolorima HZZO-a, a pacijenti su ti, kaže dr. Gmajnić, koji traže produljenja bolovanja.

Događa se, tvrdi dr. Gmajnić, da pacijenti nakon što iscrpe vrijeme bolovanja po jednoj dijagnozi traže otvaranje bolovanja po drugoj, što je, ocjenjuje, neprihvatljivo.

– Ne mogu povjerovati da je pacijent imao takvu nesreću da boluje od jedne bolesti tri godine, a onda se dan uoči povratka na radno mjesto teško razboli od druge bolesti. Mi odmah konzultiramo HZZO, a svaki pacijent ima mogućnost prigovora. Kad smo iscrpili mogućnost bolovanja mi ga pošaljemo u HZZO i nismo odgovorni za sve više stope bolovanja – naglašava dr. Gmajnić.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

LA
larala
22:00 10.04.2012.

a, ja nemrem vjerovati da je covjek sa 63 g zdrav i sposoban za rad koji ocito nije klepetanje u saboru i grijanje fotelje u nekom ministarstvu.....u normalnoj državi bi ovaj covjek još prije 3g. bio poslan u mirovinu a, na njegovo radno mjesto zaposlen netko mlađi tko sad cami na zavodu za zapošljavanje. no, izgleda da je u ovoj državi samo bitno pricati o produktivnosti a, raditi sve da do tog povecanja produktivnosti nikad ne dođe...

OB
-obrisani-
23:20 10.04.2012.

Ne da mu se raditi pa to je bolest, nemoze se covjeka prisiliti raditi ako mu se ne da raditi pa to ga psihicki ubije I ako nista drugo covjek je bio iskren. Ja bi ga nagradio i momentalno mu dao mirovinu i na njegovo mjesto nekog koji ceka godinama posao od biroa rada

NP
Npr19
22:37 10.04.2012.

Ja ne mogu povjerovati da je pacijent zaboravio mito pa je ovaj njegov slučaj izašao u javnost.