Otac i kći prije nekoliko dana primljeni su u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima paralizirajuće bolesti – botulizma. Iako se u početku sumnjalo da su se bakterijom Clostridium botulinum zarazili jedući paštete jednog inozemnog proizvođača, takve su sumnje odbačene analizom namirnica. Naime, poznato je da ta bakterija u hranu ispušta toksin koji izaziva botulizam samo nađe li se u anaerobnim uvjetima (bez zraka).
– Sanitarna inspekcija uzela je uzorke hrane koju su oboljeli jeli pa i suhomesnatih proizvoda koji su proizvedeni kod kuće, a koji su vjerojatno i prouzročili bolest – objasnila je dr. Vladimira Lesnikar, epidemiologinja sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Ako je, kaže, suditi prema dosadašnjim negativnim rezultatima analiza, inspektori nisu stigli do pravih uzoraka mesa u kojem se bakterija krila.
– Ljudi ne moraju strepiti od epidemije većih razmjera jer je očito da je riječ o domaćim proizvodima koji su konzumirani isključivo u obitelji – poručila je epidemiologinja.
Doznajemo i da su oboljeli dobro jer su u bolnicu stigli na vrijeme da prime serum pa imaju samo blagi oblik bolesti.
\"Naime, poznato je da ta bakterija u hranu ispušta toksin koji izaziva botulizam samo nađe li se u anaerobnim uvjetima (bez zraka).\" Ako se razvija samo u anaerobnim uvjetima kako je došlo do razvoja bakterija u domaćim suhomesnatim proizvodima obzirom da se domaći proizvodi i ne vakuumiraju tako često? Je li se to gospodin Cedevita preplašio pada prodaje paštete?