riječko rodilište

Otac koji želi biti prisutan na porodu djeteta mora platiti 375 kn

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Otac koji želi biti prisutan na porodu djeteta mora platiti 375 kn
02.05.2013.
u 16:42
Uz blagoslov resornog ministarstva prisutnost porodu KBC Rijeka naplaćuje od 2005. godine, nazivaju to "dodatnom uslugom" koja ne ulazi u usluge HZZO-a, stoga podliježe naplati.
Pogledaj originalni članak

Ni posebno emotivan trenutak za roditelje, kada njihovo dijete dolazi na svijet, ne može proći bez bolničkog profita. Naime, ako otac želi nazočiti tome sretnom događaju, u riječkom rodilištu mora platiti 375 kuna. Uz blagoslov resornog ministarstva prisutnost porodu KBC Rijeka naplaćuje od 2005. godine, nazivaju to "dodatnom uslugom" koja ne ulazi u usluge HZZO-a, stoga podliježe naplati. Cijenu je odredilo Upravno vijeće KBC-a. Nakon izmjena Zakona o PDV-u, cijena prisustva porodu od 1. siječnja 2010. narasla je sa 300 na 375 kuna. Oni kojima se to ne sviđa, uvijek mogu odabrati neko drugo rodilište, poručuju iz KBC-a Rijeka, čije je rodilište prvo u Hrvatskoj ponijelo laskavu titulu "Rodilište – prijatelj djece". U Udruzi Roda kažu da je veliki problem što se u većini naših rodilišta na ovaj ili onaj način uvjetuje prisustvo na porodu. Riječki ih primjer pretjerano ne čudi, prisustvo porodu naplaćuju još neka rodilišta, primjerice u Varaždinu, no ima i drugih, "prikrivenih" načina naplate, kroz trudničke tečajeve, čija cijena varira između 300 i 400 kuna, a koji su uvjet za prisustvo očeva na porodu.

– Mnogi za to nemaju novca, zbog čega su žene izravno zakinute, kao i oni koji žive u ruralnim sredinama, pa im je gotovo nemoguće redovito prolaziti trudnički tečaj tijekom njegova trajanja. Problem je i u tome što prisustvo porodu počinje u trenutku kada žena već počinje rađati i kada im partneri više ne trebaju. Emocionalna potpora potrebna im je puno ranije, dok traju trudovi. Žene su za to vrijeme same – kazala nam je Danijela Drandić iz Udruge Roda, napominjući kako je u većini europskih zemalja uobičajeno prisustvo dviju osoba na porodu. Ostaje pitanje hoćemo li prihvatiti ovakvu europsku praksu, a da pri tome ne naplatimo dvostruko nazoćnost dviju osoba.

>> Rode traže pravo na izbor – porođaj kod kuće ili u bolnici

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.