VLADA NEGIRA POVEZANOST

Otkriće u istrazi ubojstva Putinova suparnika: Godinu dana pratio ga agent odreda za atentate

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
Moskva Boris Nemcov
Foto: Reuters/PIXSELL
Moskva Boris Nemcov
Foto: Reuters/PIXSELL
Boris Nemcov
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
FILE PHOTO: Kremlin critic Alexei Navalny is pictured in 2020 in Moscow
28.03.2022.
u 12:37
Jedno putovanje posebno je istaknulo opseg praćenja oporbenog političara. Naime, Nemcov je u ljeto 2014. otputovao u Sibir. Rezervirao je svoj let online 2. srpnja nešto poslije ponoći, a samo 10 minuta kasnije agent Suharev kupio je kartu za isto odredište i stigao isti dan.
Pogledaj originalni članak

Ruski oporbeni političar Boris Nemcov, žestoki protivnik predsjednika Vladimira Putina, ubijen je 2015. godine, a otkriveni su novi detalji vezani uz njegovo ubojstvo. Naime, godinu dana prije nego što je ubijen, pokazala je istraga BBC-ja i suradnika, pratio ga je agent povezan s tajnim odredom za atentate.

Boris Nemcov bio je potpredsjednik vlade pod predsjednikom Borisom Jeljcinom, a mnogi su smatrali da je Jeljcinov nasljednik. Umjesto toga, Putin je došao na vlast, a Nemcov je gurnut na marginu ruske politike. Tada se okrenuo razotkrivanju korupcije te je osuđivao ruski napad na Ukrajinu 2014. godine.

Samo nekoliko metara od Kremlja, 27. ožujka 2015. godine Nemcov je ubijen iz vatrenog oružja. Nekoliko dana kasnije trebao je predvoditi prosvjed protiv rata. Petorica muškaraca čečenskog porijekla uhićena su i zatvorena zbog njegova ubojstva, no službena istraga, navodi BBC, ostavila je neodgovorena najvažnija pitanja – tko je naručio ubojstvo i zašto?

Sedam godina kasnije BBC je u suradnji s Bellingcatom i The Insiderom otkrio dokaze da je Nemcova u mjesecima koji su prethodili ubojstvu diljem Rusije pratio vladin agent Valerij Sukarev povezan s tajnim odredom za atentate. On je, naime, Nemcova pratio na najmanje 13 putovanja. Posljednji je put bio 17. veljače, 10 dana prije atentata.

Agent Suharev, kako upućuju dokazi, služio je u FSB-u, glavnoj ruskoj sigurnosnoj agenciji. FSB, inače, ima bazu podataka pod nazivom Magistral u kojoj se bilježi kretanje ljudi koje bi ruski agenti mogli pratiti, ali i kretanje samih agenata. Novinari koji su radili na otkrivanju detalja Nemcova ubojstva, koristili su kopije Magistrala koje su im ustupili izvori koji toj bazi imaju pristup. 

Većina putovanja Borisa Nemcova bila je između Moskve gdje je živio te 272 kilometra udaljenog Jaroslavlja, gdje je bio u regionalnom parlamentu. Agent Suharev često je dolazio u isti grad samo nekoliko minuta ili sati prije njega. Jedno putovanje posebno je istaknulo opseg praćenja oporbenog političara. Naime, Nemcov je u ljeto 2014. otputovao u Sibir. Rezervirao je svoj let online 2. srpnja nešto poslije ponoći, a samo 10 minuta kasnije agent Suharev kupio je kartu za isto odredište i stigao isti dan. 

Odred za otrove

U Rusiji nije neobično da sigurnosne agencije prate istaknute oporbene čelnike, no Suharev nije bio samo agent FSB-a koji je obavljao rutinske poslove. Njega se povezuje uz dva pokušaja atentata, oba usmjerena na istaknute kritičare predsjednika Putina.

Prva meta bio je Vladimir Kara-Murza, oporbeni političar i prijatelj Borisa Nemcova. Njega su agenti pratili u svibnju 2015. godine kada je otputovao u grad Kazan. Dva dana nakon što se političar vratio u Moskvu, srušio se i nije mogao disati. Pao je u komu i doživio višestruko zatajenje organa, ali se oporavio. Drugi je put otrovan 2017. godine, ali još jednom je preživio. Ruska vlada odbacuje tvrdnje da su njihovi operativci umiješani u trovanja.

Druga meta bio je Aleksej Navaljni, oporbeni čelnik koji je sada u zatvoru. Otrovom novičokom otrovan je 2020. godine. Utvrđeno je da ga je tim FSB-a pratio do istočnog grada Tomska neposredno prije trovanja.

VIDEO Navaljni se ukrcao u zrakoplov za Rusiju

Agent Suharev nije bio dio tima koji ga je pratio na terenu, no u mjesecima neposredno prije trovanja razmijenio je 145 telefonskih poziva ili poruka s najmanje četiri člana tog tima, kao i s časnikom FSB-a. Ruska je vlada poricala bilo kakvu umiješanost u trovanje Navaljnog.

BBC je zatražio rusku vladu i FSB da komentiraju dokaze da je agent povezan s odredom za atentate pratio Borisa Nemcova, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Ovo nema nikakve veze s ruskom vladom. Izgleda kao još jedna izmišljotina." FSB nije odgovorio. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Pennyswise
Pennyswise
13:00 28.03.2022.

Ma di bi ga Putin smaknuo, nemoje molim vas. Demokrat tipa Vučića. Takve ljude vole komentatori koji vole "čvrstu ruku", jer im je teško misliti svojom glavom, "ima ko da misli za njih" 😉 ... Njima bi vjerojatno i Daruvarac bio odličan kandidat.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:04 28.03.2022.

Što ne pobiješ otjeraš u zatvor i na vlasti si do kraja života!

Avatar southman
southman
13:05 28.03.2022.

Putin ne bi ni mrava zgazio.