oštre riječi

Zelenski kritizirao Macrona: Zašto ne pruža vojnu potporu? Zato što se boji Rusije

Volodimir Zelenski
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.03.2022.
u 11:27

Riječi hvale imao je za Boris Johnsona. "Da budem iskren, Johnson je vođa koji više pomaže. Čelnici zemalja reagiraju prema ponašanju svojih birača. U ovom slučaju, Johnson je primjer", kazao je

U intervjuu za Economist, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio je svoje mišljenje o tome koje zapadnoeuropske zemlje pomažu ili ne u borbi njegove zemlje protiv Rusije. Kritizirao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer nije pružio vojnu potporu.

"Zašto? Zato što se boje Rusije. I to je to. A oni koji to prvi kažu prvi se boje", kazao je Zelenski u intervjuu, prenosi BBC

Riječi hvale imao je za Boris Johnsona. "Da budem iskren, Johnson je vođa koji više pomaže. Čelnici zemalja reagiraju prema ponašanju svojih birača. U ovom slučaju, Johnson je primjer", kazao je.

Komentirao je Zelenski i ponašanje Njemačke. 

"Pokušavaju biti uravnoteženi. Imaju duge odnose s Rusijom i na situaciju gledaju kroz prizmu gospodarstva. Ponekad pomažu. Mislim da pokušavaju prilagoditi situaciji kako se razvija. Oni također gledaju kako situacija utječe na njihovu vlastitu zemlju. Mogu pomoći, ako postoji pritisak na njih u zemlji da to učine, i mogu prestati kada vide da je dovoljno što su učinili", dodao je Zelenski. 

Podsjetimo, ruska invazija na Ukrajinu ušla je u svoj 33. dan. Granatiranja se nastavljaju, a ukrajinske i ruske snage bore se za svaki grad. Ukrajina je spremna razgovarati o neutralnosti u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali za to treba jamstva treće strane i potvrdu na referendumu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Pregovarači iz Ukrajine i Rusije održat će novi krug pregovora o uspostavi prekida vatre u Istanbulu. 

Rusija je u invaziji na Ukrajinu, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", razorila nekoliko ukrajinskih gradova, uzrokovala veliku humanitarnu krizu, a prema procjenama izbjeglo je 10 milijuna ljudi, što je gotovo četvrtina stanovništva te zemlje.

Najteža situacija je u gradu Mariupolju. Gradonačelnik Vadim Boichenko pozvao je na evakuaciju grada navodeći kako je u gradu ostalo otprilike oko 160 000 ljudi. Pojedini stanovnici uspjeli su se evakuirati zahvaljujući humanitarnim koridorima, no mnogi su ostali zarobljeni u gradu.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec3.0
12:26 28.03.2022.

Ovaj zelenko se kompletno izgubio... On bi za svoje ciljeve uvukao cijeli svijet u rat sa Rusijom. Samo mu onda njegovih 545 milijuna dolara koje je pošteno zaradio kao predsjednik Ukrajine ne bu puno pomoglo!

AN
angeomihael
12:47 28.03.2022.

Putin je napravio dosta zla.Vrijeme je za put prema dolje.

CR
CROLINDA
12:06 28.03.2022.

Putin kenja a zapad bi malo piškio malo kakio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije