RAT U UKRAJINI

Otkriveno kako bjeloruski dobrovoljci navode Ruse da pucaju na vlastite ljude

Foto: DNIPROPETROVSK REGIONAL MILITARY
Aftermath of a Russian military strike in Pavlohrad
Foto: DNIPROPETROVSK REGIONAL MILITARY
Aftermath of a Russian military strike in Pavlohrad
Foto: Stringer/REUTERS
Aftermath of a Russian military strike in Pavlohrad
Foto: Stringer/REUTERS
Aftermath of a Russian military strike in Pavlohrad
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
Aftermath of a Russian missile attack, in the town of Uman
Foto: Stringer/REUTERS
Aftermath of a Russian drone attack in Donetsk region
04.05.2023.
u 20:17
Rusija je naš zajednički problem. Bjelorusija je zarobljenica Rusije, a Moskva kontrolira Bjelorusiju i narod. Dakle, moramo se boriti protiv Rusije, što će pomoći i Bjelorusiji. Zato stojimo zajedno
Pogledaj originalni članak

- Nakon što smo pregazili rov, zapovjednik je uzeo radio koji smo pronašli i pretvarao se da je Rus, šaljući lažne koordinate za rusku vatrenu misiju – rekao je Pavel Shurmei, 46-godišnji bivši olimpijski veslač koji se bori za Ukrajinu kod grada Bakhmuta. Kako prenosi Politico, bjeloruski dobrovoljci koji se bore na strani Ukrajine uspjeli su u nekoliko navrata "natjerati" Ruse da pucaju po vlastitim snagama. Iako je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji podržava Vladimira Putina, svoje sugrađane koji se bore na strani Ukrajine nazvao ludima, na glasu su kao jedni od najdiscipliniranijih i lavljeg srca.

U prvim tjednima invazije pomogli su u obrani Kijeva i vraćanju Irpina, sjeverno od ukrajinske prijestolnice. Jedan od glavnih zapovjednik Bjelorusa i jedan od utemeljitelja njihove pukovnije Aliaksiej Skobli ubijen je sjeverno od Kijeva prošlog ožujka, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posmrtno mu je dodijelio titulu "Heroja Ukrajine". Shurmei, koji je ispričao kako su zavarali Ruse, oženjen je Ukrajinkom. Bio je ranjen u desnu ruku, pogodila ga je tenkovska granata. Oleh Dashkevich iz te iste pukovnije koja nosi ime Kastuśa Kalinoŭskija, kaže da im je Ukrajina sad na prvom mjestu, a Bjelorusija na drugom. - Rusija je naš zajednički problem. Bjelorusija je zarobljenica Rusije, a Moskva kontrolira Bjelorusiju i narod. Dakle, moramo se boriti protiv Rusije, što će pomoći i Bjelorusiji. Zato stojimo zajedno – kazao je.

'Pošten' odgovor

Ukrajina najavila snažnu ofenzivu: 'Spremni smo pokazati željeznu šaku'

Ukrajina je posljednjih pet mjeseci držala svoje snage u obrani, a Rusija je u međuvremenu pokrenula veliku zimsku kampanju kojom je zauzela malo dodatnog teritorija i uglavnom se usmjerila na mali rudarski grad Bahmut. Kijev i zapadne zemlje nadaju se da će pritisak tisuća ukrajinskih vojnika obučenih u zapadnim bazama, uz stotine nedavno doniranih tenkova i oklopnih vozila, promijeniti dinamiku rata.

Roditelji su, priznao je, bili bijesni kada im je prošlog kolovoza rekao da će se boriti za Ukrajinu. Rekli su mu da je izdajica. Istraživanje javnog mnijenja provedeno prošle godine za britanski Chatham House pokazalo je da 30 posto Bjelorusa podržava rusku invaziju, piše Politico. Vele da nemaju veze s partizanskom skupinom BYPOL, koja je rekla da je koristila bespilotne letjelice za napad na aerodrom Machulishchy u blizini Minska. - Izbjegavamo govoriti bjeloruski preko radija jer Rusi daju sve od sebe da nas pogode granatama – kažu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
20:40 04.05.2023.

opce je poznato da su dobrovoljci ujedno i najsrcaniji borci, pa neka ih svako ima svoj razlog

FU
Fusnota
20:29 04.05.2023.

Top.

HR
Hrvoje5
21:52 04.05.2023.

To su vam Alan Ford, Grunt, sir Oliver i ostali. A da ne spominjemo Broja Jedan. Top. Urbane legende,nema kaj,lol