UKRATKO

Otvoren ekološki vrt mira

22.09.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Uz Dan Podravskih Sesveta, nedaleko od Đurđevca, u parku na Trgu Josipa bana Jelačića jučer je otvoren park skulptura - prvi ekološki vrt mira. To je zamisao Milorada Kovačevića iz Koprivnice, koji je dosad ostvario nekoliko sličnih projekata. (H)

Debljanje počinje u petoj godini

ZAGREB - Jedno od najkritičnijih razdoblja za razvoj debljine kod djece je između pete i sedme godine života, kada se može stvoriti sklonost debljanju i u odrasloj dobi - upozorava pedijatar Josip Grgurić, pozivajući se na najnovija znanstvena istraživanja.

Upozoravajući da s prevencijom debljine treba početi u djetinjstvu, Grgurić objašnjava da nakon predškolske dobi dolazi do povećanog stvaranja masnih stanica - adipocita, zbog čega je to razdoblje kritično za nastanak debljine, s odrazom na odraslu dob. (H)

Jubilej Glasa Istre

PULA - U Istarskom narodnom kazalištu Glas Istre je u petak navečer proslavio 60 godina izlaženja. Jubilej je obilježen i satiričnom predstavom s temom kako novinari smišljaju, izmišljaju i istražuju afere vezane za Jakovčića i IDS. Na proslavi, na kojoj su se okupili brojni uzvanici, Jakovčića nije bilo. (V.B.)

Tisuće folkloraša u Vinkovcima

VINKOVCI - U svečanom mimohodu 39. vinkovačkih jeseni sudjelovalo je oko tri tisuće sudionika u 59 KUD-ova Hrvatske, koje je predvodilo 26 konjskih zaprega i 36 konjanika. Desetine tisuća Vinkovčana i njihovih gostiju pratili su središnju manifestaciju Jeseni, a gradonačelnik Mladen Karlić poželio je dobrodošlicu svim ljubiteljima izvornog hrvatskog folklora gdje se moglo vidjeti jedinstvo hrvatskog naroda. (jt)

Stiže li pomoć šišmišima prekasno

Javna ustanova Parka prirode Papuk u povodu obilježavanja Međunarodne noći zaštite šišmiša predstavila je elaborat o prijedlogu proglašenja posebnog zoološkog rezervata ponora Uviraljke, koji je po broju vrsta šišmiša njihovo najznačajnije zimovalište u Hrvatskoj, a možda i Europi. Predstavljanjem elaborata - istaknuo je ravnatelj Parka mr. Ivica Samarđić - počeo je ujedno i postupak proglašenja tog prostora posebnim zoološkim rezervatom.

To znači, kaže Samardžić, da je taj prostor sada pod privremenom zaštitom te da u njemu bez suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša nisu moguća nikakva ljudska djelovanja. Za ponor Uviraljku koja je prošlog tjedna doživjela svoju najveću devastaciju, odnosno pucanje unutarnjih stijenki ponora zbog radova HV-a ovo je možda pomoć u zadnji čas. Ili će ovo ipak za Uviraljku biti prekasno. To će se, tvrde stručnjaci, dodatno utvrditi.(Lj.M.)

Pogledajte na vecernji.hr