PREPLAĆUJEMO LI GA?

Stručnjak izračunao koja bi bila 'poštena' cijena kruha. Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Konzum smart prva je trgovina bez blagajni i djelatnika
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Vlasnik pekare cijeli prosinac snizio cijenu bijelog kruha
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Kruh s kiselim tijestom
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Benzinska postaja Kero-benz nedaleko Varaždina počela je prodavati kruh
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Benzinska postaja Kero-benz nedaleko Varaždina počela je prodavati kruh
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: U pekarnici Arena cijena kruha snižena je na dvije kune
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Kruh s kiselim tijestom
Foto: Reuters/Pixsell
kruh
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ponuda proizvoda u trgovini Kaufland
13.03.2024.
u 08:14
Razlog za rast cijena kruha bio je rast cijena sirovina i energije. Ali one već dugo padaju. Pa se nameće pitanje koja je trenutačno fer cijena kruha.
Pogledaj originalni članak

Cijene kruha u Hrvatskoj rastu dvostruko brže nego nego u Europskoj uniji, unatoč tome što cijene sirovina i energije padaju. Tako je cijena štruce kruha pedeset posto skuplja nego što je bila prije dvije godine.

Razlog za rast cijena kruha bio je rast cijena sirovina i energije. Ali one već dugo padaju. Pa se nameće pitanje koja je trenutačno fer cijena kruha. "Ključni faktori u cijeni kruha uvijek su sirovina, rad i energija. Moji izračuni govore da bi poštena cijena običnog kruha koji nije s nekim posebnim dodacima ili sastojcima mogla na polici koštati bez problema oko jedan euro", objasnio je za Dnevnik.hr poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

Računicu je Malić objavio i na svome blogu. Prvi dio u računici cijene štruce kruha svakako je cijena sirovina: brašna, vode, kvasca. Prema trenutačnim tržišnim cijenama, ona iznosi između 19 i 20 eurocenti po štruci. Trošak rada iznosi otprilike 16 centi po štruci, a amortizacija strojeva između 3 i 4 centa. Još dvadeset centi treba dodati na ime troška energije, logistike, ali i cijene kapitala. Nadalje, tu je i profit trgovaca koji iznosi oko 18 centi po štruci kruha. I na kraju, naravno, tu je profit pekara od otprilike 10 centi po štruci te razni ostali troškovi i PDV. Sve zajedno 1 euro.

A na pitanje zašto cijena štruce često premašuje euro i 60, pokušala je odgovoriti Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. "Velika je razlika hoćemo li računati koliki su ulazni troškovi nekog malog proizvođača i neke pekarske industrije. Da je to euro, to u principu radi svaka tvrtka za sebe", rekla je.

VEZANI ČLANCI:

No ključne sirovine svima su iste. I trenutačno koštaju isto kao prije četiri godine, dok je trošak rada i kapitala porastao. "Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na period od prije četiri godine", rekao je Ivan Malić. Ipak, u odnosu na 2020. kruh je skuplji čak 60 posto.

GALERIJA Plenković: Osjeća se uvjerenje da će HDZ i sljedeće četiri godine voditi zemlju

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih ?etvrti HDZ-a sve?anim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Organizacije gradskih četvrti HDZ-a svečanim skupom obilježile su 34. obljetnicu osnutka

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
16:09 13.03.2024.

Najbolje je kupiti aparat za kruh .To je najisplativije.5kg brašna 3.5eura i 100g suhog kvasca 1euro.

Avatar Dražen Katić
Dražen Katić
12:24 13.03.2024.

Zašto je kruh toliko skup? Gospodin Malić je u gornjem tekstu jasno izračunao koliko košta jedna štruca kruha! Postavljamo si svi logično pitanje: Ako je "realna" prodajna cijena štruce kruha u koju su uključeni svi troškovi 1 euro, zašto mi štrucu kruha plaćamo od 1.60 eura do preko 2 eura? Ako idemo korak dalje i želimo kupiti integralni kruh, tada ćemo morati znatno dublje posegnuti u džep i platiti ponekad preko 2,5 eura. Jučer sam bio u Karlovcu i pošto mi je shvalilo kruha kupio sam mali kukuruzni kruh od 500 gr. koji sam platio gotovo 2 eura. Pošto ja jedem vrlo malo kruha i tih pola kile imam nekoliko dana, cijena za mene osobno je bila plativa. Međutim ako uzmemo četveročlanu obitelj koja želi doručkovati ili večerati taj mali kukuruzni kruh nije im dovoljan za jedan obrok. Hrana je u Hrvatskoj tradicionalno skupa, ali hrana ne smije biti luksuz. Ako u Hrvatskoj imamo kafiće koji nude kavu za 1 euro, koja u biti košta ca. 1,60 eura, zašto onda u Hrvatskoj nemamo pekare koje nude štrucu kruha po cijeni od 1 eura? Zar nam je bitnije ispijanje kave od dobre prehrane? Cijene kruha bi morale biti "realne". Dobit od prodaje kruha koja nekada prelazi i 100 posto nije niti etična, niti pametna. Peciva su u Hrvatskoj dosta skupa i na njima se dobro zarađuje. Ako kruh postane luksuz u našoj zemlji, one socijalne skupine koje danas navlače kraj sa krajem, a to je 750.000 hrvatskih građana živjet će još siromašnije.

LE
lektor
11:20 13.03.2024.

Štruca? Kakva je to mjera? Sada već prodaju štruce od 30 deka. Kad sam išao u školu svaka je štruca imala kilogram. Pa se rezalo na pol, na frtalje i na osmine, čak (i onda utrpaš pet deka somerice, za velikog odmora). Moj rođak koji je imao pekarnu rezao je na šnite.