MILIJUNSKA DOBIT

Ovo je čovjek s najvećom prosječnom plaćom u državi

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Ovo je čovjek s najvećom prosječnom plaćom u državi
27.07.2023.
u 09:26
Vlasnik tvrtke "Mejaši prvi" je JR Objektberatung Zwei iz Austrije, koji ima 100 posto vlasničkog udjela, a splitsko poduzeće radi u okviru krovne tvrtke Tulipan grupa.
Pogledaj originalni članak

Plaća od 86.077 kuna, koliko je prošle godine iznosila mjesečna neto plaća u splitskoj tvrtki "Mejaši prvi", sigurno nije najveća plaća u zemlji, nego je najveća prosječna plaća. "Mejaši prvi" imaju jednog zaposlenog pa je njegova plaća ujedno i najveća prosječna mjesečna neto plaća, ali tvrtke koje imaju više zaposlenih i visoke prosječne plaće od 20, 30 ili 50 tisuća kuna vrlo vjerojatno imaju veće plaće od najveće prosječne plaće, piše Slobodna Dalmacija.

VEZANI ČLANCI:

Tvrtku "Mejaši prvi" s jednim zaposlenim, i to direktorom Kristijanom Gelom, slijede Microsoft Hrvatska iz Zagreba s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 53.345 kuna, Adris grupa iz Rovinja s 52.488 kuna, zagrebačka podružnica talijanskoga građevinskog konzorcija Kinetics Technology s 50.952 kuna, Mckinsey & Company s 49.594 kune...

To su samo neke od 168 tvrtki s više od 18 tisuća zaposlenih s prosječnim plaćama iznad 15 tisuća kuna, prema podacima Financijske agencije za prošlu godinu, u kojoj je prosječna plaća iznosila 6973 kune.

Vlasnik tvrtke "Mejaši prvi" je JR Objektberatung Zwei iz Austrije, koji ima 100 posto vlasničkog udjela, a splitsko poduzeće radi u okviru krovne tvrtke Tulipan grupa. "Mejaši prvi" nisu i jedini Mejaši, postoji ih devet, a svaki predstavlja jednu tvrtku i znači jedan projekt, stambeni, hotelsko-poslovni ili industrijski, koji je realiziran ili je u tijeku.

Kristijan Gelo je na čelu Tulipan grupe, a također je direktor tvrtke "Mejaši prvi", koja je izgradila trgovački centar Mall of Split, što je otvoren u ožujku 2016. godine. Centar raspolaže sa 60 tisuća kvadrata neto površine za iznajmljivanje, a vrijednost Malla of Split procijenjena je na 146 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija.

"Mejaši prvi" lani su imali 156 milijuna kuna prihoda i 33 milijuna kuna dobiti, a kao i ostale tvrtke pod okriljem Tulipan grupe, bave se poslovanjem nekretninama, s tim da im je pretežita djelatnost upravljanje nekretninama uz naplatu ili na osnovi ugovora.

Prošle je godine plaća od 86.077 kuna direktora "Mejaša prvih" bila najveća prosječna plaća, ali to ne znači da je to ujedno najveća plaća u zemlji samo zato što je najveća prosječna.

Video: Navala sezonaca iz Srbije u Hrvatsku: Za jedno zanimanje nudi se plaća i preko 3000 eura

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ŠV
Švapski
10:24 27.07.2023.

Strukturalni kvalifikacijski profil radne snage tvrtke određuje prosječnu plaću, a ne plaća li tvrtka "dobro"! S druge strane, međuindustrijska prosječna nacionalna neto plaća od oko 1000 eura nacionalna je tragedija jer svjedoči o kontinuiranom ekstremnom nedostatku konkurentnosti zemlje. Ovo je čisto siromaštvo cijele jedne države!

Avatar Karlovačko
Karlovačko
11:15 27.07.2023.

Da kuna je uvijek više nego eura 😝

VL
Vladek37
10:47 27.07.2023.

Baš mi je drago, moja je upola manja.