'MORAMO PODUZETI HITNE MJERE'

Ovo je najtoplije ljeto na sjevernoj polutci ikada: 'Ekstremni događaji bit će intenzivniji, a posljedice razornije'

Foto: Owen Humphreys/PRESS ASSOCIATION
Autumn weather Sept 6th 2024
Foto: ETIENNE LAURENT/REUTERS
Hot weather hits southern California
Foto: VINCENT ALBAN/REUTERS
Hot weather in Illinois
Foto: VL
Rezolucija Zemlja pasica
06.09.2024.
u 08:56
Prosječna globalna temperatura za ljeto na sjevernoj polutki (od lipnja do kolovoza) 2024. bila je najviša zabilježena, s 0,69 stupnjeva Celzijevih više od prosjeka za ta tri mjeseca bilježenog od 1991. do 2020., prema podacima Copernicusa
Pogledaj originalni članak

Ljeto 2024. bilo je najtoplije na sjevernoj hemisferi otkako postoje mjerenja, objavila je u petak služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus. Prosječna globalna temperatura za ljeto na sjevernoj polutki (od lipnja do kolovoza) 2024. bila je najviša zabilježena, s 0,69 stupnjeva Celzijevih više od prosjeka za ta tri mjeseca bilježenog od 1991. do 2020., prema podacima Copernicusa.

"Tijekom posljednja tri mjeseca 2024. godine Zemlja je doživjela najtopliji lipanj i kolovoz, najtopliji dan zabilježen i najtoplije zabilježeno ljeto", rekla je zamjenica direktora službe Samantha Burgess. "Ovaj niz rekordnih temperatura povećava vjerojatnost da će 2024. biti najtoplija godina otkad bilježimo", rekla je. "Ekstremni događaji povezani s temperaturom kojima smo svjedočili ovog ljeta samo će postati intenzivniji, s još razornijim posljedicama za ljude i planet ako ne poduzmemo hitne mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova", upozorava Burgess.

Prosječna europska temperatura tijekom triju ljetnih mjeseci bila je najviša zabilježena, s 1,54 stupnja Celzijusa iznad prosjeka perioda od 1991. do 2020., premašivši prethodni rekord iz 2022. od 1,34 stupnja Celzijusa. Prema izvješću Copernicusa, u zapadnoj i sjevernoj Europi prilike su bile vlažnije od prosjeka. U većem dijelu mediteranske regije i istočne Europe uvjeti su bili suši od prosjeka, što je ponegdje dovodilo i do suše.

Za razdoblje od rujna 2023. do kolovoza 2024. globalna prosječna temperatura bila je 1,64 Celzijeva stupnja viša od predindustrijskog prosjeka, prema podacima Copernicusa. Klimatski servis Europske unije Copernicus redovito objavljuje podatke o temperaturi Zemljine površine, ledenom pokrivaču mora i oborinama. Rezultati se temelje na računalno generiranim analizama koje u obzir uzimaju milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Teroristički napadi, atentat na Putina, ekonomska kriza... Ovo je Baba Vanga predvidjela za 2024.

Foto: UESLEI MARCELINO, VYACHESLAV PROKOFYEV, THILO SCHMUELGEN/REUTERS
Foto: ALESSANDRO GAROFALO/REUTERS
FILE PHOTO: FILE PHOTO: Mass tourism in Italy
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS
Stabbing incident at a city festival in Soligen
Foto: CARLA CARNIEL/REUTERS
Brazil’s B3 stock exchange in Sao Paulo
Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV/REUTERS
Russian President Putin delivers a lesson at Kyzyl school
Foto: UESLEI MARCELINO/REUTERS
Wildfires in an area of Brasilia's National Forest
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: SERGIO FLORES/REUTERS
Amazon artificial intelligence processors in a lab in Austin
Foto: Lukas Barth/REUTERS
FILE PHOTO: A laboratory of the vaccine company Bavarian Nordic, in Martinsried near Munich, Germany

Foto: VL
Rezolucija Zemlja pasica

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AC
acer7
11:33 06.09.2024.

Piše vam lijepo u članku "Tijekom posljednja tri mjeseca 2024. godine Zemlja je doživjela najtopliji lipanj i kolovoz, najtopliji dan zabilježen i najtoplije zabilježeno ljeto" ZABILJEŽENO. jer prije se nije mjerilo i bilježilo.

MA
Marko1111
10:33 06.09.2024.

Geološka arhiva otkriva da je klima na Zemlji varirala otkad planet postoji, s prirodnim hladnim i toplim fazama. Malo ledeno doba završilo je tek 1850. godine. Stoga ne čudi da sada prolazimo kroz razdoblje zagrijavanja.

HO
homofobic
12:04 06.09.2024.

Temperature mjerimo i biljezimo svuda ali objavljujemo sta nam trenutno odgovara! Zivim u Americi centar istocne polovine kontinenta na geografskoj sirini identicnoj gdje talijanska cizma dodiruje Siciliju i kolovoz je tradicionalno vrlo vruc mjesec uz visoke sparine. Ove godine od sparina niti "s" a vrucine danju su bile priblizno kao i obicno ali noci su bile ne svjeze nego h l a d n e !!!!! Jedan tjedan je nocu pa pred jutro bilo 8 do 12 C! Domaci TV i radio meteorolozi su to komentirali neuobicajenim ali nitko nije zazivao ledeno doba ili globalnu zimu. Vrijeme je promjenjivo i seljaka se svijetom. Posljednjih godina imamo daleko manje nevremena s tornadima nego obicno ali izgleda da se to preselilo u Europu. Lokalno europsko vrijeme nemora znaciti svjetski "smak svijeta".