natprosječni toplinski valovi

Hrvatska u srpnju imala rekordan broj umrlih, razlog je alarmantan: 'Imali smo i prije vruća ljeta, ali ove godine...'

Zagreb: Hitna pomoć ima povećani broj intervencija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
31.08.2024.
u 22:26

U proteklih deset godina samo je jedanput zabilježeno više umrlih u srpnju. Stručnjaci smatraju da su glavni razlog najvjerojatnije ekstremni toplinski valovi koji su ove godine pogodili Hrvatsku

Državni zavod za statistiku objavio je alarmantan podatak o broju umrlih u srpnju ove godine. U samo mjesec dana preminulo je čak 4509 osoba, 13% više nego u istom mjesecu lani. U proteklih deset godina samo je jedanput zabilježeno više umrlih u srpnju. Stručnjaci smatraju da su glavni razlog najvjerojatnije ekstremni toplinski valovi koji su ove godine pogodili Hrvatsku.

Uz poželjne turističke rekorde, u srpnju bilježimo i one zabrinjavajuće - porast broja umrlih, prošlog mjeseca umrlo je 516 osoba više nego u istom mjesecu lani. Uzrok - natprosječni toplinski valovi. - To je logična posljedica, naime ovi toplinski valovi ove godine su bili neuobičajeni, imali smo mi i prije vruća ljeta, ali ove su godine karakteristike bile vruće noći. Tamo negdje od 1960.-1980. bile su između 15-19 stupnjeva - kazao je za HRT Branimir Kutuzović Hackenberger, Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Broj hitnih intervencija ne pada ni noću - samo sinoć djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba imali su pet reanimacija. A svakodnevno od pet do 10 intervencija zbog vrućina. - Najveći dio posla mi odrađujemo vezano za naše kronične bolesnike, srčane, plućne, dijabetičari. Imamo dosta onkoloških bolesnika, ima i infarkta. Nemamo statistiku - rekao je dr. med. spec. Darko Sinjeri, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba.

"Imao sam sreću pa nisam imao simptome, ono malo se znojiš, što je normalno, osjeti se vrućina, ali sve je u redu", "Možda nekakav malo pritisak više, malo glavobolja, ali nije tako loše", rekli su o vrućinama za HRT građani. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Zagreb: Hitna pomoć ima povećani broj intervencija
1/14

Komentara 1

AP
Ante Potina
07:42 01.09.2024.

Rekordan broj mrca? U kovidu rekordan broj mrca? U ratu recordan broj mrca? Ko prvi a ko zadnji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije