O Hrvatskoj

Pahor: Slovenija mora što prije ratificirati pristupni sporazum

Foto: AFP/Pixsell
Pahor: Slovenija mora što prije ratificirati pristupni sporazum
11.11.2012.
u 23:34
Njegova pomirljiva i blaga retorika bila je sasvim suprotna od glasova koji u posljednje vrijeme dolaze iz Slovenije, poglavito onih da se ratifikacija pristupnog sporazuma uvjetuje rješavanjem pitanja Ljubljanske banke
Pogledaj originalni članak

Siguran sam da postoji mogućnost i način da dvije prijateljske zemlje, dva prijateljska naroda riješe problem Ljubljanske banke na obostranu korist – kazao je večeras za Večernji list Borut Pahor, netom nakon što je prebrojano 99,91 posto glasova koji su potvrdili da je u prvom krugu predsjedničkih izbora zasjeo na prvo mjesto, ispred dosadašnjeg predsjednika Danila Türka.

Dobro raspoložen, u noći povratka na političku scenu, njegova pomirljiva i blaga retorika bila je sasvim suprotna od glasova koji u posljednje vrijeme dolaze iz Slovenije, poglavito onih da se ratifikacija pristupnog sporazuma uvjetuje rješavanjem pitanja Ljubljanske banke.

– Smatram da je dobro što su obje vlade imenovale stručnjake, Franca Arhara i Zdravka Rogića. Neka se problem Ljubljanske banke riješi na razini eksperata. Apsolutno ostajem kod tvrdnje da Slovenija što prije treba pokrenuti ratifikaciju pristupnog sporazuma – objasnio je Pahor.

Kao što je rekao, Slovenija ima posla kod kuće – gospodarskih i političkih problema, a otežavanje ratifikacije poljuljalo bi joj povjerenje među stranim državama. Dodaje kako je ratifikacija i interes Slovenije – u slučaju zaoštrenja odnosa unutar EU, Slovenija se mora "štititi" sa susjedima, članovima istih međunarodnih organizacija, NATO-a i Unije.

– I jedna i druga strana istovremeno neka naprave korake, Slovenija s ratifikacijom, Hrvatska u smjeru Bečkog sporazuma o sukcesiji – ipak je istaknuo bivši premijer čiji je jedan od većih uspjeha rješavanje pitanja granice s Hrvatskom.

Zanimljivo: Pahorovo stajalište o ratifikaciji – barem formalno – ne dijeli šef SDS-a, premijer Janez Janša. No, kažu procjene, barem 30 posto birača SDS-a svoj je glas jučer dalo Pahoru, a podržali su ga i SDS-ovi koalicijski partneri, Virantova Građanska lista te SLS (Pučka stranka) te time ojačali Pahorov položaj u odnosu na Türka u slovenskom sukobu na političkoj ljevici.

>> Pahor pobjedio i sad je favorit i u drugom krugu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

FU
fullmark
07:55 12.11.2012.

Koji licemjer, nije li nas on 2 godine usporio u ulasku u EU svojim blokadama, a sada se kao predstavlja kao prijatelj Hrvatske. Nemožeš vjerovat....

MA
margaritas
08:19 12.11.2012.

nadam se sveukupnoj pobjedi gospodina pahora jer je pravi prijatelj hrvatske

LI
libero
07:37 12.11.2012.

Janezima dolazi voda do repa, pa bi se sada pravili ko dobri susjedi. Zar nije baš ta gospodična dvije godine blokirala pristupne ugovore sa EU, a sad se pravi prijatelj....