BLISKI ISTOK

Palestina do 2005. godine

02.05.2003.
u 00:00
Ne precizirajući granice, planom se tražii kraj okupacije koja je počela 1967. godine
Pogledaj originalni članak

JERUZALEM - Američki veleposlanik u Izraelu dostavio je novi mirovni plan za Bliski istok izraelskom premijeru Arielu Sharonu, a zatim su ga predstavnici tzv. bliskoistočnog kvarteta (SAD, Rusija, UN, EU) uručili i palestinskom premijeru Mahmudu Abbasu.

Objava plana za uspostavu palestinske države do 2005. godine omogućena je nakon što je u srijedu prisegnula nova palestinska vlada reformističkog premijera Mahmuda Abbasa. Planom je predviđeno donošenje trajnog sporazuma za dovršetak sukoba do 2005. godine.

Ne precizirajući granice, planom se traži kraj okupacije koja je počela 1967. godine. Da bi se postigao sporazum, Palestinci trebaju vodstvo koje bi se oštro suprotstavilo terorizmu, stoji u mirovnom planu, podijeljenom u tri faze.

U prvoj fazi palestinske vlasti moraju nedvosmisleno priznati pravo Izraela na mir i sigurnost te pozvati na hitan prekid nasilja. Palestinci bi trebali poduzeti napore kako bi se uhitili pojedinci i grupe koje poduzimaju ili planiraju nasilje prema Izraelcima, kao i onemogućiti terorističke resurse i infrastrukturu, sve sigurnosne organe podvesti pod upravu ministra unutarnjih poslova i provesti slobodne, otvorene i poštene izbore. Izraelci bi se, u prvoj fazi, trebali nedvosmisleno opredijeliti za viziju dviju država, odnosno osnivanje neovisne, održive, suverene palestinske države i prekinuti nasilje nad Palestincima. Poziva ih se i na obustavu gradnje doseljeničkih naselja, zasutavljanje uništavanja domova palestinskih militanata te postupno povlačenje s palestinskih područja.

U drugoj fazi Izrael mora osigurati teritorijalnu cjelovitost buduće palestinske države, Palestinci ratificirati ustav, a međunarodna konferencija pokrenuti proces koji bi trebao voditi uspostavi palestinske države u privremenim granicama.U trećoj je fazi predviđena druga međunarodna konferencija, koja bi do 2005. godine riješila trajni status palestinske države.

Čelnik islamističke militantne skupine Hamas već je odbacio mirovni plan i najavio da neće biti predaha u napadima na Izrael. (H)

Pogledajte na vecernji.hr