poruka novoizabranima

Papa Franjo kardinalima: Izbjegavajte ogovaranja

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Papa Franjo kardinalima: Izbjegavajte ogovaranja
23.02.2014.
u 12:25
Naš rječnik, upozorio je Franjo, neka bude onaj evanđelja, naše ponašanje neka bude ono blaženstva, a naš put neka bude onaj svetosti.
Pogledaj originalni članak

– Nemojte ogovarati, spletkariti, davati privilegije, poručio je papa Franjo tijekom homilije na današnjoj misi u bazilici sv. Petra koncelebrirane s novim kardinalima koje je jučer proglasio. „Izbjegnimo i pomažimo si međusobno u izbjegavanju običaja i ponašanja na dvoru“, kazao je Franjo, a dvorska ponašanja su spletkarenja, ogovaranja, brbljanja, stvaranja savezništava, davanja privilegija, usluga... Naš rječnik, upozorio je Franjo, neka bude onaj evanđelja, naše ponašanje neka bude ono blaženstva, a naš put neka bude onaj svetosti.

„Ljubimo one koji su naši neprijatelji, blagoslovimo one koji nas ogovaraju, pozdravimo s osmijehom one koji to možda ne zaslužuju. Nemojmo težiti da nas vole, već se s blagošću oduprimo prepotenciji. Zaboravimo poniženja koja snosimo“, poručio je papa Franjo kardinalima i pozvao ih neka se „prepuste da ih vodi duh Krista koji je sebe žrtvovao na križu kako bismo bili kanali kojim teće njegovo milosrđe. Takvo držanje, to mora biti ponašanje svakog kardinala“.

Dakle, papa Franjo upozorava kardinale kako njihov ulazak u Rimsku crkvu nije ulazak na neki dvor, već poziv na sveto ponašanje. „Budite sveti“, poručio je Franjo kardinalima i pozvao ih na imitiranje Božje svetosti koja se čini nedostižnom. „Mi smo, međutim, tako različiti, tako egoisti i oholi, a ipak nas Božja dobrota i ljepota privlače i Duh Sveti nas može pročistiti, može nas pretvoriti, može nas oblikovati dan za danom“, kazao je Franjo i na koncu pozvao kardinale da budu ujedinjeni u Kristu i međusobno. „Molim vas da mi budete blizu s molitvom, savjetom, suradnjom“, zaključio je papa Franjo svoj govor kardinalima.

Nakon što je Franjo jučer proglasio 19 novih kardinala (u bazilici sv. Petra nije bio prisutan jedino 98-godišnji talijanski novoimenovani kardinal Loris Capovilla koji će crvenu kapicu dobiti naknadno u mjestu u kojem prebiva u Sotto il Monte pokraj Bergama), kardinalski zbor broji 218 članova: 122 kardinala izbornika i 96 neizbornika, odnosno starijih od 80 godina i prema tome ne mogu sudjelovati na konklavi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MA
Maja28
15:16 23.02.2014.

E kada bi papa Jole to rekao ministrima....

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
15:22 24.02.2014.

Križ od suza....i što je tu čudno...pa svećenici na zapadu odavno već govore protiv moraliziranja, jer moraliziranje = farizejstvo...a osim toga moral se mijenja onako kako se mijenja društvo...i tvoja vidjelica, koja prima Gospine poruke u poštanskom sandučiću, bi također trebala biti osuđena i spaljena na lomači po starom crkvenom moralu

ĆU
ćuk
20:23 23.02.2014.

ha, ha, našao se ovaj cirkusant pričati o ogovaranjima.. najveća tračibaba, gotovo ne prođe dan, da franjo nešto ne lupi... miljenik šefova novog svjetskog poretka, koji je postvaljen sa zadatkom da oslabi crkvu