Kolumna

Papa Franjo mijenja i geopolitiku

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo mijenja i geopolitiku
21.02.2016.
u 12:00
Tijekom mise u domu Santa Marta papa Franjo je kazao kako “kršćanin treba graditi mostove za naviještanje evanđelja, a ne brinuti se kako bi formulirao osude“.
Pogledaj originalni članak

Onaj, bez obzira tko to bio, koji podiže zidove, a ne gradi mostove nije kršćanin, kazao je papa Franjo u zrakoplovu na povratku iz Meksika u Rim. Odgovorio je na pitanje novinara u vezi s prijedlogom jednog od mogućih republikanskih kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se sagradi zid na 2500 kilometara dugoj granici prema Meksiku. A, na toj granici, u meksičkom gradu Ciudad Juárezu, papa Franjo održao je misu koju su pratili stanovnici i s jedne i s druge strane žičane barijere. Franjo je, odgovarajući na pitanje o zidu na granicama, kazao ono što uči Evanđelje.
Tijekom mise u domu Santa Marta papa Franjo je kazao kako “kršćanin treba graditi mostove za naviještanje evanđelja, a ne brinuti se kako bi formulirao osude“. Pontifex znači “graditelj mostova“, a ne “graditelj zidova“. Takav stav uvijek treba krasiti vjernika jer “kršćani koji se boje graditi mostove i više vole graditi zidove, to su kršćani nesigurni u svoju vjeru“, kazao je Franjo, a to je ponovio i u zrakoplovu. No, njegova se primjedba nije odnosila samo na Trumpa već i na sve one koji žele podizati zidove u Europi.

Papa Franjo ruši zidove, nastavlja putem rušenja zidova Ivana Pavla II. – Wojtyla je srušio Berlinski zid. Franjo je pak srušio zid između Kube i SAD-a pa će američki predsjednik Barack Obama doći u Havanu 21. i 22. ožujka, 88 godina nakon posjeta američkog predsjednika Calvina Coolidgea tom otoku.

Državnici ne bi trebali plašiti ljude, već upravljati. Podizanje zidova znači slabost, a ne snagu. Europski istočni blok podigao je zidove iz straha od sloboda, a onda su zastrašeni stanovnici realsocijalističkih zemalja bježali preko granica u demokratske države. Slobodna država ona je koja drugome jamči slobodu. U govoru pred američkim Kongresom u rujnu 2015. papa Franjo je SAD nazvao “zemljom slobodnih i kućom vrijednih“.

U globaliziranom svijetu nestaju državni suvereniteti. Roba i novac kolaju bez obzira na granice koje neki političari žele zabetonirati misleći da na taj način brane državni suverenitet. Franjo gleda iznad barijera, mijenja geopolitiku, stvara “pax Bergogliana“.

>> Papa Franjo se naljutio i povikao: 'Ne budite sebični'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.