GOSPODARSKI KRIMINAL

Paripović optužen za nezakonitosti s POS-ovim stanovima

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Paripović optužen za nezakonitosti s POS-ovim stanovima
04.07.2013.
u 13:11
U optužnici se predlaže i da se od Paripovića i povezane osobe oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu većem od 18,3 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Protiv bivšeg direktora propale Meteor grupe poznatog i kao "kralja javno-privatnog partnerstva" Duška Paripovića, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu zbog više kaznenih djela gospodarskog kriminala. U optužnici se predlaže i da se od Paripovića i povezane osobe oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu većem od 18,3 milijuna kuna.

Optužnicom ga se tereti za nezakonitosti vezane uz izgradnju stanova po modelu POS-a u Varaždinu. Naime, sumnja se da je Paripović od rujna 2008. do prosinca 2011. godine, zajedno s još tri društva u svojstvu izvođača radova, s Javnom ustanovom Gradski stanovi (JUGS) kao naručiteljem radova sklopio ugovor kojim se u ime svoga društva obvezao izvesti 80 posto svih radova na izgradnji POS-ovih stanova, a ostala tri društva 20 posto, iako je znao da ostala tri društva neće stvarno izvoditi ugovorene radove jer su već prethodno usmeno ugovorili da će iste izvesti isključivo njegovo društvo.

Nakon toga njegovo je društvo izvelo radove u vrijednosti većoj od 21 milijun kuna, a naplatilo je radove u vrijednosti od 17 milijuna kuna, čime je oštetio svoje društvo za iznos izvedenih, a nenaplaćenih radova od 4,2 milijuna kuna, a koje su od JUGS-a naplatila ostala tri društva.

Paripovića se tereti da je od studenog 2011. do veljače 2012. godine u Varaždinu, kao direktor Meteor grupe sklopio sedam ugovora o kupoprodaji više nekretnina koje je Meteor prodao njemu osobno i drugom društvu po cijenama znatno nižima od tržišne, čime si je pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu većem od 3,6 milijuna kuna, a drugom društvu u iznosu većem od 4,7 kuna.

Tereti ga se da je od početka 2006. do kraja travnja 2012. godine iz sredstava naknada za prijevoz, službena putovanja i terenski dodatak zaposlenicima društva neosnovano isplatio iznos veći od 850.000 kuna te da si je isplatio na ime povrata tobožnje pozajmice društvu iznos veći od 350.000 kuna. Taj je iznos bio ustezan zaposlenicima od njihovih plaća. Sumnja se i da je izbjegao platiti iznos veći od milijun i pol kuna za radove koje je društvo izvelo za njega osobno na način da je ovaj iznos prebio sa svojim tobožnjim potraživanjem od društva koje ustvari nije postojalo. Tereti ga se i da nije prijavio, obračunao ni uplatio sve porezne obveze svojeg društva i tako je izbjegao plaćanje u ukupnom iznosu većem od 3,4 milijuna kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Tereti ga se da je od siječnja 2011. do prosinca 2011. godine ugovarao izvođenje radova, pružanje usluga i kupnju robe od više društava, neistinito predočavajući da će iste platiti, ali ih potom nije platio i time je Meteoru pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu većem od 3,3 milijuna kuna. Tereti ga se i da je od rujna 2011. do ožujka 2012. godine, iako je žiroračun njegova društva bio blokiran i društvo nije imalo dovoljno novca da namiri svoje vjerovnike, radi namirenja svojeg potraživanja od društva prije ostalih uzimao iz blagajne i zadržavao za sebe gotovinske utrške ostvarene redovnim poslovanjem društva u iznosu većem od 1,2 milijuna kuna, pa je time onemogućio ostale vjerovnike u naplati njihovih dospjelih potraživanja.

Spomenimo i da je Paripović je u javnosti poznat kao "kralj javno-privatnog partnerstva" jer je njegova Meteor grupa ugovorila izgradnju i održavanje za petnaestak škola u Varaždinskoj županiji. Unatoč poslu vrijednom oko pola milijarde kuna, Meteor grupa je propala.

>> D. Paripović pušten iz istražnog zatvora nakon tri mjeseca

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.