Pokolj kakav ne pamte

Pastiru Z. Careviću iz Ciste čopor vukova zaklao 82 ovce

Foto: Marija Jović/VLM
Pastiru Z. Careviću iz Ciste čopor vukova zaklao 82 ovce
24.09.2009.
u 19:59
- Iz iskustva znam da će državne službe moj slučaj početi rješavati tek za godinu dana. Tako je bilo uvijek do sada. Slučaj se od dana štete rješava tek za 12 mjeseci.
Pogledaj originalni članak

Vukovi su prošli petak napali stado od 176 ovaca Zlatka Carevića i zaklali mu 82 ovce, što je najveći pokolj ovaca ikad zabilježen na području Imotske krajine, a vjerojatno i šire. Zlatko još traži životinjske lešine, a do sada ih je našao 55.

Napadi i prijašnjih godina

No, nije mu ovo prvi put da ima problema s vukovima. Napadali su mu stada i prijašnjih godina, ali nikada nisu zaklali toliko životinja kao sada.

- Ma, meni je vuk i prošle godine zaklao 50-ak ovaca. Nekad dvije, nekad jednu, nekad pak tri. Nikada mi se odjednom nije dogodila ovolika šteta. Iz iskustva znam da će državne službe moj slučaj početi rješavati tek za godinu dana. Tako je bilo uvijek do sada. Od dana štete rješava se tek za 12 mjeseci, a potom mjerodavnim službama treba još pola godine da riješe slučaj.

- Na kraju po ovci daju 500 kuna - priča Zlatko te dodaje da je on svaku svoju ovcu platio 800 kuna, a za dosad pronađenih 55 životinja dobit će samo 27.500 kuna. Država je ovaj put bila brza. Šteta mu, naravno, nije isplaćena, no poslali su mu zato zaštitne maske, rukavice i odijela zbog užasnog smrada koji se širi oko strvina.

Ostala samo koža

Prema Zlatkovim riječima, vukovi su bili ovdje i večer prije jer je od nekih strvina ostala samo koža. Naime, vuk životinju ne pojede odmah, već je zadavi, a onda se danima vraća do lešine te trga i jede meso.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AL
alijagjas
21:27 24.09.2009.

Ej sareni, dje ti je ono oruzje sa kojim si tamanio neduzne srpske civile? Da si tako revnosan sa vukovima , zaobilazili bi te u velikom luku!