POŽARI

Peć na plin zapalila posteljinu, dim ugušio djeda

02.01.2002.
u 00:00
* Susjeda izgorjelog Ivice Čerčića (62) primijetila je požar u njegovoj kućici u ponoć, kad je izišla na balkon gledati vatromet za Novu godinu
Pogledaj originalni članak

ZAGREB, KAŠINA - Dvije su osobe smrtno stradale u dva požara u ponedjeljak i utorak na području Zagreba i Kašine kod Sesveta.

U prizemnom stanu u Palmotićevoj ulici 23 u ponedjeljak između 5 i 6 sati planuo je požar u kojem je smrtno stradao vlasnik stana Ivan Martinić (74). Kako smo neslužbeno doznali, zbog blizine peći na plin za grijanje zapalila se posteljina na krevetu u kojem je spavao I. Martinić. Stvorio se dim koji je ispunio sobicu, pa se pretpostavlja da se vlasnik ugušio. Vatru koja je zahvatila krevet brzo su ugasili zagrebački vatrogasci, koji su pred zgradu došli s tri vozila. Jedan od ukućana kratko nam je rekao:

- Na možemo vam ništa reći. Deku na djedovu krevetu zapalila je plinska peć, a vatrogasci su brzo ugasili požar. Nije nam lako, molim vas, nemojte nas ništa više pitati.

Na Malom brijegu b.b. u Kašini, pak, na samu je Novu godinu planuo požar u kućici Ivice Čerčića (62). Potpuno je izgorjela kućica i njezin vlasnik koji je bio težak invalid, gotovo nepokretan zbog gangrene na lijevoj nozi. Smrt ga je zatekla u fotelji, a pretpostavlja se da se kućica zapalila zbog peći na drva ili od svijeće, jer u kućici nije bilo struje.

Kako nam je rekao prvi susjed stradalog Dragutin O., požar je prva primijetila njegova supruga u ponoć kad je izišla na balkon:

- Htjela je gledati vatromet za Novu godinu i izišla je na balkon, kad je osjetila dim iz kućice i vidjela iskre. Potrčao sam do kućice i otvorio je, ali unutra je već sve bilo u plamenu. Pokušao sam ugasiti vatru s nekoliko hampera vode, ali to nije pomoglo. Tada su već došli vatrogasci koji su s tri šmrka gasili vatru, no, gorjelo je zaista jako. Plamen je iz sobice probijao van kroz zidove, između cigli. Kad su ugasili vatru, našli smo Ivičino tijelo potpuno izgorjelo na fotelji...

Ivica Čerčić bio je invalid, jedva se kretao pomoću štaka, a o njemu je skrbila njegova sestra Danica Majdak (67), koja nam je rekla:

- Još prije devet godina pojavila mu se gangrena na lijevoj nozi i trebalo ju je odrezati, ali Ivica to nije dao. Bilo mu je sve lošije, patio je jako, jedva se kretao i ja sam mu pomagala da preživi. Triput tjedno dolazila sam, pomagali su mu i susjedi donijeti vode, hranu ili nešto drugo. O njemu sam skrbila 24 godine i sada je došlo do ove tragedije. Kad je Bog tak štel...

Tijela stradalih u požaru prevezena su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, a očevide su obavile ekipe PU zagrebačke.

Tekst i snimke Du. TADIĆ

Pogledajte na vecernji.hr