britanski diplomat

Putin jača snage ISIL-a u Siriji

Foto: Reuters/PIXSELL
Putin jača snage ISIL-a u Siriji
02.02.2016.
u 10:15
Jasan je to znak frustracije koju zapadna koalicija ima zbog Kremlja
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin minira međunarodni trud koalicije da okonča građanski rat u Siriji na način da napada protivnike ISIL-a u pokušaju podupiranja Bashara al-Assada, tvrdi britanski političar Philip Hammond.

Jasan je to znak frustracije koju zapadna koalicija ima zbog Kremlja. Nakon što je Rusija počela sa zračnim napadima lani u rujnu, Putin je napravio prevagu u korist Assadova sistema koji je ranije doživio niz poraza u borbi protiv pobunjenika koji su se približili obalnome području kojeg kontroliraju Alaviti, Assadova skupina.

"Žalosti nas što Rusi miniraju sve što smo dosad učinili", rekao je Hammond za Reuters u izbjegličkome kamu u Jordanu.

"Rusi kažu, razgovarajmo i potom pričaju, pričaju, pričaju. A problem je što dok pričaju ujedno napadaju pobunjenike i pomažu Assadu", kaže Hammond.

Rusi tvrde da su mete njihovih napada šire od samih militanata u Siriji, dakle ne samo ISIL-a, iako inzistiraju da im je fokus na ISIL-u. Ruski izvori navode da se zapad igra s vatrom u pokušajima rušenja Assada.

Ruski ministar obrane jučer je rekao da su u prošlome tjednu izveli 468 zračnih napada u Siriji te pogodili više od 1300 meta terorista, izvještavaju ruske agencije. Ministarstvo je također objavilo da su isporučili i više od 200 tona pomoći sirijskome gradu pod opsadom Deir ez–Zoru u siječnju.

No, pobunjenici i stalno stanovništvo tvrde da su u ruskim zračnim napadima stradale stotine civila. Ruska intervencija u Siriji uzrokovala je veliki zastoj u pronalaženju političkog rješenja sirijske krize, tvrdi Hammond, a učinak je i jačanje ISIL-a, dodao je, piše Guardian.

"Rusi tvrde da žele uništiti Daesh, no oni ne napadaju Daesh nego umjerenu opoziciju", rekao je Hammond.

"Manje od 30% ruskih napada usmjereno je prema ISIL-u (Daeshu). Njihov cilj je jačanje ISIL-a na tlu. Prateći Putina još dok je bio ministar obrane pa ministar vanjskih poslova, shvatio sam da koliko god se trudio predvidjeti što će učiniti, to ne možeš. Posve je nedokučiv", kaže Hammmond.

Na pitanje jesu li Iranci više spremni na suradnju od Rusa, kaže da ne misli da je itko od te dvije strane pretjerano otvoren na dogovor mirovnog procesa.

"Rusi i Iranci sa sirijskim režimom rade u rukavicama, a Irancima je u jednakoj mjeri kao i Rusima stalo u održanju trenutnog sirijskog režima", rekao je Hammond.

>> Započeli mirovni pregovori o Siriji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

AD
adrian24
11:04 02.02.2016.

Već vidim sljedeće izjave u stilu "Asad i ISIL su najbolji kompići". Ovo je članak za bljuvanje. Najrađe bih se izbljuvao po tom Britancu koji je izjavio ovo u članku. A "stanovništvo tvrdi" od Guardiana je čista laž. "Tvrdi" samo "Sirijski opservatorij za ljudska prava", za kojeg svi znaju da ima manje kredibiliteta od Sjeverne Koreje i koji sa sirijskim stanovništvom u Siriji nema veze.

OP
opančar
10:58 02.02.2016.

pravi se javio, moš si mislit, imao si vremena zajedno s amerima riješit se isila, pa umjesto da ih unistite vi ih naoružali, a to što vas sad putin ne hebe ni 5 %, to je vaš problem.

BO
boovuu
11:09 02.02.2016.

"Rusi tvrde da žele uništiti Daesh, no oni ne napadaju Daesh nego umjerenu opoziciju", rekao je Hammond. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- "umjerena opozicija" dobija naoružanje od SAD-a i koalicijskih snaga. oružje koje dobiju dostavljaju ISIL-u. rusi pametno rade. uništavanjem isporučitelja oružja ISIL-u unštavaš i ISIL.