EU izvjestitelj

Picula odgovorio na prozivke iz Srbije: 'Psovkama i vulgarnim odnosom problemi se neće riješiti'

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik: Otvaranje dvodnevne konferencije o deset godina članstva Hrvatske u EU.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
U Bruxelles šaljemo 12 zastupnika, ovi ljudi idu na plaću od 10.000 eura bruto
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Tonino Picula imenovan stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju (arhiva)
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Tonino Picula imenovan stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju (arhiva)
Foto: Antonio Ahel
Beograd: Kralj Msvati III iz Kraljevine Esvatini u posjeti Republici Srbiji
Foto: R.Z.
Beograd: Svečanost povodom 22. obljetnice od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i 125. godina od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Split: Konferencija za medije SDP-ovog europarlamentarca i kandidata s koalicijske liste Tonina Picule
24.10.2024.
u 10:28
Zadaća našeg europarlamentaraca u sljedećih pet godina bit će analiza, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji i njenom usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama
Pogledaj originalni članak

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula prije nekoliko dana imenovan je stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju.  U susjednoj nam zemlji tada su krenule burne reakcije na tu odluku. Tamošnji državni vrh na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem poručio je kako će surađivati s Piculom, ali se ne može složiti s njegovim stavovima. No, mediji u Srbiji nazvali su ga "Srbomrscem". Picula je nakon svega u "Studiju 4" komentirao prozivke iz Srbije. 

- Psovkama i vulgarnim odnosom problemi se neće riješiti. Oni se mogu samo pogoršati, problemi se rješavaju na drugačiji način. Upravo ću to ja pokušati - poručio je Picula koji je dodao i kako "nije iznenađen reakcijama tabloida koji nisu birali riječi da srpskim čitateljima prikažu tko je novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju".

Podsjetimo, zadaća našeg europarlamentaraca u sljedećih pet godina bit će analiza, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji i njenom usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama.
- Srbija pregovara o članstvu s EU već punih 10 godina, zatvoren je samo jedan dio pregovaračkih poglavlja. Taj ritam je usporen zbog onoga što se događa u Srbiji, ali jednako tako do prije par godina i EU nije pokazivala neki pretjerani entuzijazam da nakon Hrvatske brzo primi nove članice sa zapadnog Balkana - istaknuo je Picula koji ističe da Srbija mora napredovati u tri temeljna područja.

VEZANI ČLANCI:

- Prije svega ona mora unaprijediti unutarnji politički dijalog, jer je primjetna izrazita politička polarizacija. Treba provesti reforme i mjere koje su bile na meniju svake države kandidatkinje koja je danas članica. Jednako tako mora postići tzv. sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Kosovom. Jedna od stvari koja opterećuje odnose Beograda i Bruxellesa je usklađenost, odnosno bolje razumijevanje i usvajanje zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike, što je kao kriterij posebno dobilo na težini nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Dodaje kako je normalizacija dobrih odnosa Srbije sa susjedima također jedan od vrlo važnih indikatora. - Koliko je Srbija spremna ostaviti probleme iza sebe, pogotovo probleme koji se tiču ratnog nasljeđa iz 90-ih godina. Komentirao je i predsjednika Vučića i njegovu politiku. Kazao je kako bi "najveća greška bila ne shvaćati srpskog predsjednika i njegov način upravljanja Srbijom ozbiljno".

- On je već deset godina na vlasti u Srbiji, učvrstio je svoju vlast i njegove poteze treba pratiti i sigurno ih treba komentirati, pogotovo u onom dijelu spektra koji mora biti korigiran, moraju biti nadopunjeni reformama kako bi se brže napredovalo prema članstvu u EU - izjavio je Picula. Najavio je kako će posjetiti Srbiju te razgovarati sa svima. 

>>FOTO Putin likuje, nasmiješen dočekuje svjetske moćnike, kreću drastične promjene>>

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar The Betrayer of Hope
The Betrayer of Hope
12:11 24.10.2024.

Realno, ono što srbe najviše boli je što su se, nakon bezbrojnih komentara o tom "kako se vas ništa neće pitati", našli pred Hrvatom. Ahahahahaha 🤣🤣🤣

LE
Levanto
11:34 24.10.2024.

Vučko ne moze drugačije. Politika iz 90.ih je odredila svu njegovu umnu sposobnost, a to ne ide sa pozitivnim mentalnim zdravljem. Okrenuti ploču, za njega bi zmačilo totalni poraz, zato se ovako batrga, jet zna da su sve bitke izgubljene. No, da je vrhunski manipulator nema sumnje i dokle god ne bude stjeran u kut skupa sa narodom, on će dobivati izbore.

ME
MediciKM
11:04 24.10.2024.

Da je moguće, trebali su dobiti Bulja. Nisu ni svjesni kako su sretni sa Piculom!