Strasbourg

Picula zatražio više novca za maslinare, Jakovčić traži istragu o epidemiji zaraze Xylella Fastidiosom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Picula zatražio više novca za maslinare, Jakovčić traži istragu o epidemiji zaraze Xylella Fastidiosom
30.04.2015.
u 14:00
11 milijuna zaraženih stabala maslina bit će posječeno na jugu Italije zbog zaraze Xylella fastidiosom
Pogledaj originalni članak

11 milijuna zaraženih stabala maslina bit će posječeno na jugu Italije zbog zaraze Xylella Fastidiosom – najopasnije zaraze uvezene u EU, koja sada ugrožava i maslinare u našoj zemlji!”, upozorio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, u današnoj raspravi o epidemiji bakterije Xylella fastidiosa u Strasbourgu.

Za ovu smrtnosnu zarazu nema adekvatnog lijeka i ona se nezaustavljivo širi, zbog čega je zastupnik Picula pozvao Europsku komisiju da odobri dodatni sredstva maslinarima kako bi se barem djelomično ublažili golemi financijski gubici maslinara i uljara u prošloj godini.

Uz to je naravno, potrebna i učinkovitija mjera kontrole uvoznih proizvoda.

Obzirom da bolest prenose kukci, ugroženi su maslinici susjedne Hrvatske i ostalih mediteranskih zemalja. Već je uočena na stabljici kave u Francuskoj, a toplo se nadamo da ta zaraza nije uzrok sušenja naših maslina u Istri – zabrinut je Picula.

Istaknuo je da je bolest maslinove muhe lani već dovela do pomora poizvodnje u Hrvatskoj koja je iznosila svega 10-15% prosječne godišnje proizvodnje. Uz zaostale kukuljice maslinove muhe i širenje bolesti paunovog oka, prognoze su jednako loše i za ovu godinu – zaključio je Picula.

– Maslinarstvo je mnogo više od poljoprivredne grane, ono je temelj tisućljetnih kultura i moramo nešto poduzeti još danas kako bi nam trajalo još toliko! – poručio je Picula u svom govoru.

Iz Komisije poručuju da će pronaći način kako financijski pomoći maslinarima, kroz programe ruralnog razvoja ili Horizon 2020.

Zbog epidemije bakterije Xylella fastidiosa reagira je i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu te je snažno upozorio na opasnost koja prijeti hrvatskom maslinarstvu kao i plantažama mandarina u dolini Neretve. Epidemija, koja je napala stabla maslina na jugu Italije, lako se može proširiti jer se hrvatski uzgajivači maslina snabdijevaju u talijanskim rasadnicima, kaže Jakovčić. Stoga je pozvao talijanske stručnjake da žurno provjere stanje u svojim rasadnicima.  

“Izražavam veliku zabrinutost zbog svega onog što se događa u talijanskoj regiji Apuliji. Izražavam i žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli tamošnji poljoprivrednici kao i zbog, čini se neizbježne, velike sječe stoljetnih stabala maslina. To je udar na ekonomiju ljudi koji žive od maslinarstva. Predlažem da se tim poljoprivrednicima pomogne dodjeljivanjem odštete i iz fondova Europske unije.

Želim upozoriti da je bakterija Xylella fastidiosa već bila na vinovoj lozi na području Kosova, dakle i na drugoj strani Jadranskog mora. Kao izvjestitelj za Jadransko-jonsku strategiju izražavam dodatnu zabrinutost za maslinarstvo te regije kao i za mandarine na području Neretve. Zbog toga trebamo ozbiljno razmotriti što se događa u Italiji. Molim naše talijanske prijatelje da provjere stanje u rasadnicima svih biljaka, a pogotovo maslina, u Italiji jer se Hrvatska u velikoj mjeri snabdijeva upravo iz talijanskih rasadnika.”

Jakovčić je na plenarnoj sjednici govorio i o svjetskoj izložbi Expo 2015, koja se pod nazivom „Prehrana planeta, energija života“ od 1. svibnja održava u Milanu. Izrazio je očekivanje da će ta izložba odgovoriti na dva važna pitanja. Prvo je, kaže Jakovčić, razrješavanje apsurda da bacamo ogromne količine hrane dok istodobno imamo primjere velikog siromaštva čak i u Europi, a pogotovo u Africi i na drugim kontinentima. Potrebna su dodatna ulaganja u istraživanja i dodatni poticaji inovativnoj poljoprivredi kako bismo razvili efikasniju i održivu poljoprivredu i proizvodnju hrane. Expo 2015 treba dati naglasak i na ulogu tradicionalne poljoprivrede te na veću zastupljenost lokalnih proizvoda u našoj prehrani, dakle na sve ono što je dio europske gastronomske baštine, dodaje Jakovčić.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.