diplomacija

Piplica će predstavljati austrijske Hrvate u Savjetu Vlade RH

Foto: Snježana Herek/VLM
Piplica će predstavljati austrijske Hrvate u Savjetu Vlade RH
11.11.2012.
u 10:20
Osim velike časti, osobito jer su predstavnici hrvatskih udruga u Austriji prepoznali moj rad i upravo mene izabrali, to je i velika odgovornost - rekao je Piplica.
Pogledaj originalni članak

BEČ – Suvremeni hrvatski doseljenici u Austriji izabrali su u subotu u Konzulatu RH u Beču Miroslava Piplicu, predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport iz Beča, za svog predstavnika u Savjetu Vlade RH za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

U Austriji djeluje 60-tak udruga, društava i klubova suvremenih hrvatskih doseljenika.

- Osim velike časti, osobito jer su predstavnici hrvatskih udruga u Austriji prepoznali moj rad i upravo mene izabrali, to je i velika odgovornost - rekao je Piplica. Dodao je kako će opravdati ukazano mu povjerenje i zajedno sa svojim suradnicima iz svih austrijskih pokrajina sustavno raditi na njegovanju i očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta te jačanju veza iseljenih Hrvata u Austriji s domovinom.

Savjet Vlade RH je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć u kreiranju politike, aktivnosti i programa za izvandomovinske Hrvate. Njegovi se članovi imenuje na prijedlog hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske, na mandat od 4 godine.

Zastupljenost Hrvata izvan RH u Savjetu hrvatske Vlade određen je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u državi u kojoj žive, aktivnostima i povezanosti dotične zajednice s RH, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa RH.

Tako će bosanskohercegovački Hrvati imati 9, hrvatske manjine u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo 29 predstavnika.

Gradišćanski Hrvati, najstarija i najbrojnija hrvatska manjina koja na prostoru današnje Austrije već gotovo pet stoljeća, izabrala je dvojicu svojih predstavnika u Savjet Vlade RH.

Sve predložene članove Savjeta mora potvrditi hrvatska Vlada.

Piplica je rekao kako je predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Darija Krstičević nedavno u Beču predstavnicima hrvatskih udruga u Austriji predstavila Ured na čijem je čelu, istaknuvši kako mu je temeljna zadaća zaštita prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske te jačanje njihovih zajednica.

Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču, na čijem sam čelu, osnovana je 1990. godine. Ona koordinira rad 20-tak klubova i dvije športske lige Hrvata u Beču i jedna je od najvećih udruga naših građana u Austriji koja godišnje na različitim manifestacijama okupi oko 50 tisuća Hrvata i njihovih prijatelja Austrijanaca, istakao je Piplica.

Miroslav Piplica rođen je 1966. godine u Zmijevcima kraj Imotskog. Priznati je sportski profesionalac. U 1998. godini postao je profesionalni prvak Europe i svijeta u kick boxingu u nekoliko priznatih i jakih svjetskih verzija (WKA, WFCA, EBF, ISKA). Titulu svjetskog prvaka branio je do 2008. godine.

>>Ulaskom u EU otvara se prostor za suradnju s gradišćanskim Hrvatima

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar joe90
joe90
20:44 11.11.2012.

ma ja bi tog covjeka i za predsjednika vlade.