RIJETKI SU RADILI

PITANJE DANA Gužve za blagdane pred rijetkim dućanima: Biste li radije da se ukinu neradne nedjelje?

Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
Foto: Dario Topić
Kolona ispred Avenue Malla
08.01.2024.
u 11:48
Zbog zabrane rada nedjeljom mnoge trgovine taj dan zatvaraju svoja vrata, što stvara ogromne gužve u onim poslovnicama koje ipak rade.
Pogledaj originalni članak

Prvi vikend u 2024. godini donio nam je ne samo blagdan Sveta tri kralja u subotu već i neradnu nedjelju, što je rezultiralo brojnim zatvorenim dućanima tijekom oba dana. Tek su rijetke trgovine i pekarnice radile, a one poslovnice koje su otvorile svoja vrata kupcima, morale su se nositi s neviđenim gužvama.

Jedan od otvorenih šoping-centara bio je i Avenue Mall, a ondje su se, kako smo ranije pisali, stvorile kolone kupaca koji su naumili obaviti shopping. Osim kolona ispred centra, gužvovito je bilo i unutar njega. Nije bilo slobodnog mjesta u kafićima, na blagajnama su bili ogromni redovi, a najgore su scene zabilježene u Konzumu, koji je bio otvoren do 21 sat. Ondje su, prema fotografijama na Facebook stranici Halo, Inspektore, kupci ispraznili police, a kupovalo se sve - od voća i povrća do proizvoda za higijenu, mliječnih i mesnih proizvoda, pića, cigareta, sendviča...

Te gužve posljedica su, među ostalim, odluke o zabrani rada nedjeljom. Naime, prema Zakonu o trgovini, koji je na snazi od prošloga ljeta, trgovine i pekarnice ne smiju raditi na blagdane, a tijekom cijele godine smiju raditi samo 16 nedjelja. Rad nedjeljom i blagdanima dopušten je kioscima, trgovinama na aerodromima i kolodvorima, u lukama te benzinskim postajama.

Neki gradovi ograničenja nastoje izbjeći i omogućiti ljudima pravo na rad, pa je tako, primjerice, gradonačelnik Splita Ivica Puljak proglasio sve nedjelje i blagdane u 2024. "sajamskim danima", počevši od subote, 6. siječnja. "Ovom odlukom omogućuje se rad obrtnicima u vrijeme kada mnoge djelatnosti generiraju većinu svog prometa, a što im Zakonom o trgovini nije dopušteno", stoji u obavi na Facebook stranici Grada Splita.

VEZANI ČLANCI:

Mnogi smatraju da bi stvari mogle biti još jednostavnije, a bile bi kada bi se, kažu, ukinule neradne nedjelje. Ima, dakako, i onih koji tvrde da je odluka Vlade Republike Hrvatske dobra i da, među ostalim razlozima, zabrana rada nedjeljom može pridonijeti očuvanju tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, omogućujući radnicima i njihovim obiteljima zajedničko slobodno vrijeme. Na čijoj ste vi strani? Odgovorite nam na naše pitanje dana - treba li ukinuti neradne nedjelje?

VIDEO Velike gužve u pješačkoj zoni u centru Zagreba, na cestama isto kaos

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
12:07 08.01.2024.

Ovaj narod zanimaju samo cajke i šoping.

Avatar Seurat
Seurat
13:00 08.01.2024.

Ja zahtijevam anketu o tomda se uvede obveza rada subotom i nedjeljom za: POŠTE, BANKE, KATASTAR, JAVNE BILJEŽNIKE, SVE GRADSKE SLUŽBE, SVE DRŽAVNE UREDE itd... Sve to ljudi ne mogu obaviti preko tjedna, jer rade, pa bi bilo uputno da rade i vikendima.

Avatar MrM
MrM
17:55 08.01.2024.

Ovaj novi režim (ne)rada nedjeljom je samo napravio pomutnju. Naj bolje je pomiriti se s time da ni jedan dućan ne radi nedjeljom bez obzira da li su slućajno otvoreni ili ne. Ništa kupovati u nedjelju!