U zmajevom gnijezdu

Plaćaju ravnatelja, imaju muzej, ali ne i muzejski postav

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Plaćaju ravnatelja, imaju muzej, ali ne i muzejski postav
16.07.2013.
u 11:41
Bivša gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić prozvala aktualnu Gordanu Lipšinić da je zbog Družbe u sukobu interesa
Pogledaj originalni članak

Na mala vrata pokušava se uvesti plaćanje najma za nešto što ne postoji. Mislim da je tu riječ o prelijevanju novca poreznih obveznika u privatne džepove. Dio je to oštrih kritika bivše ozaljska gradonačelnice Biserke Vranić oko rebalansa gradskog proračuna u koji je uvedena stavka plaćanja najma Družbi braće hrvatskog zmaja za korištenje prostora za muzejsku zbirku u Starom gradu Ozlju. Predviđeno je da grad za to izdvoji 60.000 kuna.

 Predaja bez borbe

 Iako su B. Vranić kritizirali da je Stari grad olako prepustila Družbi, sada želi spriječiti uplate proračunskog novca na njihov račun.

 –Govori se da sam ga predala bez borbe. Što sam trebala učiniti? Imali su uredne papire o vlasništvu i zahtjev predan na vrijeme – odgovora Vranić i kritizira:

 –Prigovara mi se i da nisam imala nikakve odnose s Družbom, a pitam se kakve odnose mogu imati s nekim tko u Ozalj dođe dva puta godišnje, u 10 godina četiri puta promjeni vodstvo, a da mi još uvijek nemamo podatak što će u Starom gradu bit i koje će sadržaje imati – rekla je Vranić optuživši novu gradonačelnicu Gordanu Lipšinić da je u sukobu interesa jer transferira novac iz proračuna Udruzi u kojoj je član i njezin suprug.

 –Slažem se s Vranić u svemu osim u zaključcima. Imamo muzej kao ustanovu, imamo i ravnatelja, za muzej se izdvaja novac, ali unatoč svemu nemamo muzejsku zbirku. Pravo pitanje je zašto je nemamo i zašto je to tako već godinama – odgovara Lipšinić naglašavajući kako bi po već izrađenom troškovniku za uređenje prostora za muzej trebalo izdvojiti samo 40-tak tisuća kuna.

 Partneri sa ‘Zmajevima’

 –Stari grad je ozaljska ikona, ali mnogi od nas nisu svjesni koliko vrijedi. Dok budem gradonačelnica želim sa Družbom imati partnerski odnos i razgovarati o zajedničkim projektima. Prvi sastanak već je dogovoren.

 I predviđeni najam tema je za razgovor, ali sve što se za tu svrhu izdvoji ostat će u Starom gradu. To je preduvjet ravnateljici za pripremu eksponata i pokretanje procedure za stavljanje muzeja u funkciju. Svi koji kritiziraju morali bi otići u Stari grad i vidjeti kakvo je tamo stanje, a tek onda donositi zaključke – zaključila je G. Lipšinić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.