EU-ASEAN SUMMIT

Plenković: Sljedeća će godina biti izazovna, no pokazali smo da se znamo nositi s krizama

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Prva godišnja konferencija o hrvatskom Nacionalnom planu oporavka i otpornosti "Spremni za sutra"
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Velika Gorica: Andrej Plenkovi? dao je izjavu nakon Nacionalnog odbora HDZ-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana 174. sjednica Vlade RH
14.12.2022.
u 18:11
Što se tiče cijena plina, Plenković se složio da je hrvatski cilj kao i cilj većine zemalja EU da se cijena ograniči
Pogledaj originalni članak

Uoči sastanka zemalja Europske unije sa zemljama ASEAN-a, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za novinare. Naglasio je važnost ASEAN-a kao regionalne organizacije koja okuplja 10 azijskih zemalja koje ekonomski i trgovinski postaju sve snažnije i bitnije. Ovo je 45. put da se održava ovaj dijalog, od 1967. godine kada je ASEAN osnovan. Prema premijeru, među temama će se naći globalni mir, sigurnost, borba protiv klimatskih promjena, trgovina, te aktualna pitanja u regiji.

"Dobra je prigoda za kolektivni dijalog sa zemljama s kojima neke od članica EU imaju rjeđu komunikaciju" smatra premijer. Što se tiče sutrašnjeg sastanka europskog Vijeća, Plenković očekuje na dnevnom redu vidjeti "tri do četiri uobičajene teme". Situaciju u Ukrajini, energetsku politiku, pitanje sigurnosne i obrambene politike te razne teme, "od transatlantskih odnosa do referiranja na zaključke o proširenju koji su bili ovaj tjedan na sastanku ministara za europske poslove gdje će prema svemu sudeći Bosni i Hercegovini biti dodijeljen status kandidata" naveo je.

Bosna i Hercegovina i Kosovo na putu prema Europskoj uniji

Plenković ističe da se Hrvatska već godinama "snažno i kontinuirano zalaže" za ulazak BiH u Europsku uniju, a vjeruje kako će odluka sutra na zaključcima biti potvrđena. "Kada sam bio u europskom parlamentu, mi smo tada pomogli BiH da podnese zahtjev za članstvo. Kao što smo tada malo otvarali puteve, skidali barijere, tako to činimo i sada jer nam je BiH bitna. Ona je nama susjedna, prijateljska zemlja. Želimo na ovaj način, pogotovo nakon izbora 2. listopada, poslati jedan snažan signal i za brzo formiranje vlasti na svim razinama, danje poduzimanje reformi, i da pomognemo BiH naprijed prema EU" navodi premijer, dodajući da bi status kandidata za Bosnu i Hercegovinu bila izvrsna i poticajna odluka, te kako je "normalno da Hrvatska nju podrži i bude među zemljama koje se najviše zalažu za BiH".

Osim BiH, Plenković se zalaže i za članstvo Kosova u EU. Kaže da je u redovnom kontaktu s premijerom Kurtijem te je znao već nekoliko mjeseci da Kosovo namjerava podnijeti zahtjev za članstvo sutra ili preksutra. "Ako su Srbija i Crna Gora poodmakle u pregovorima, ako su u pregovore konačno krenule Albanija i Sjeverna Makedonija, ako BiH dobije status kandidata, i oni žele ne biti statični nego krenuti naprijed i napraviti taj formalni korak" ocijenio je premijer.

Čeka nas izazovna godina, ali Hrvatska je spremna

Upitan o prognozi za sljedeću godinu, premijer je zaključio kako će 2023. "biti izazovna za sve", no pokazao je određenu dozu optimizma. "Očekujemo rast BDP-a od oko šest posto. Budući da imamo dobar investicijski kreditni rejting, imamo dobru reputaciju, mislim da ćemo biti ekonomski snažniji i u poziciji da ponovno interveniramo kao Vlada što smo činili sve ove godine od 2020. do danas" kaže Plenković.

On smatra da u novu godinu ulazimo puno spremniji i iskusniji. "Mi smo u sedmoj godini mandata, imali smo nebrojeno situacija u kojima smo pokazali da znamo u krizama očuvati radna mjesta, pomoći gospodarstvu, održati smjer zemlje, ostvariti strateške ciljeve i ne dozvoliti frakturu. S takvom političkom stabilnošću mislim da smo u stanju nositi se sa svim izazovima, ali da će globalno sve biti sporije, mislim da je jasno svakome" rekao je premijer.

Što se tiče cijena plina, Plenković se složio da je hrvatski cilj kao i cilj većine zemalja EU da se cijena ograniči. "Ono što je bilo predloženo od strane komisije po većini zemalja i po našem mišljenju je bilo previsoko. Ja mislim da je jako važno koju poruku upućujemo tržištima i špekulacijama i trebamo ići prema rasponu od 150 do 180 ako se može niže još bolje" zaključio je.

Teret odgovornosti je na onima koji dvoje

Još uvijek se vode i razgovori oko obuke ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju. Premijer ocjenjuje kako stranke zauzimaju stajališta i održavaju sastanke tijela, no prema njemu, stvar je zdravorazumska. "U konačnici, u zaključcima EU Vijeća sutra se još jednom s najviše razine EU potvrđuje važnost te misije EU vojne pomoći Ukrajini. To je vrlo bitna platforma za pomoć u ovoj situaciji gdje imamo destrukciju cijele elektroenergetske mreže Ukrajine, dakle ciljane napade od strane Rusije kako bi život u Ukrajini bio što teži. Teret odgovornosti za tih 101 nije na parlamentarnoj većini već na onima koji dvoje" poručio je Plenković.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
obican
19:32 14.12.2022.

Niste u stanju dostavitu paketice hr eura, a borit ce te se? Borit ce te se samo da ostanete i dalje na vlasti i da dalje kradete, pljuc

ST
Stipan
12:27 15.12.2022.

Vi se znate nositi sa krizom, uhljebi. Narod bogami teško .

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
23:37 14.12.2022.

Plenković: Sljedeća će godina biti domoljubno blistava i unosna jer kasiračemo od migranata na schengenskoj granici, no pokazali smo da se znamo nositi s kaznama pa čemo zaraditi duplo prije nego jih pustimo da sa našeg balkana bježe prema Europi.