male naknade

Plenković o izjavi predstavnika Vlade o djeci s poteškoćama: Volio bih da su prvo došli meni

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Plenković se obratio medijima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Karlovcu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Plenković: Smanjujemo trošarine za gorivo, cijene će se od sada mijenjati svakih 14 dana
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Plenković predstavio zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Bjelovar: Premijer Plenković prisustvovao proslavi Dana Bjelovarsko - bilogorske županije
Autori Vecernji.hr, Hina
10.06.2022.
u 11:46
Uz predsjednika Vlade je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama u prigodi održavanja vježbe "Sigurnost 22". Potom je premijer odgovarao na pitanja novinara.

"Vježba pokazuje koliko je funkcionalan sustav domovinske sigurnosti. Napravili smo goleme iskorake za vatrogastvo. Donesen je novi zakon. Nabavljena su nova vozila, danas ne samo da preveniramo požare već sve službe tijekom sezone ovdje u Divuljama reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito", kazao je premijer.

Osvrnuo se na poruku iz sadržaja programske knjižice koju je HDZ objavio uoči Općeg sabora koji se održava u subotu, a koja se odnosi na istospolne zajednice. 

"HDZ ima sutra Opći sabor, usvajamo program, biramo članove Predsjedništva... Podnijet ću izvješće o radu u četiri godine. HDZ je rijetka stranka koja je održala podršku građana. U trajanju mandata morali smo djelovati i suprotno filozofiji naše stranke. Okolnosti su bile takve, morali smo reagirati intervencionistički kako bismo pomogli radnicima, gospodarstvu, poslodavcima. Sjetite se Agrokora. Na nogama je ostalo 130 tisuća hrvatskih kompanija koje nisu išle u stečaj", dodao je. 

"To se odnosi i na toleranciju u društvu. HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti, ali uz to se kaže da poštuje i druge oblike obiteljskog života, a to znači da je HDZ stranka desnog centra, uključiva, moderna i da ima poruku i za one koji su u drukčijim situacijama", dodao je. 

Izbori u Splitu

"Moramo se prisjetiti, ovo je bizarna situacija, da gradonačelnik i njegova ekipa sruše sami sebe. To je poruka da se rugate onima koji su vam dali povjerenje prije godinu dana. Đogaš je sjajan kandidat, želi preuzeti društvenu odgovornost za grad, ima potporu HDZ-a, Splićana i Splićanka, on je ozbiljan čovjek za ozbiljnu dužnost", kazao je. 

Dolazak Karamarka na Opći sabor HDZ-a

"Pozvan je bio i zadnji put. On je član HDZ-a, nitko ga nije izbacio, ne vidim što je tu neobično", kazao je premijer na pitanje o dolasku Tomislava Karamarka na Opći Sabor HDZ-a. 

Turistička sezona

"Procjene turističke sezone su sjajne. Rezultati su bolji već sad nego što su bili lani. Turizam će biti veliki i važan aspekt rasta i ako bude sve kako se sada čini, čini mi se da će sve biti dobro i korisno u odnosu na 2020. godinu. Opet ćemo biti blizu rekordne 2019. godine", kazao je Plenković. 

Kamatne stope

"Što se tiče mjera, mi ih poduzimamo non-stop. Meni je teško nabrojiti što smo sve učinili. Napravili smo prvi put u povijesti da netko može biti korisnik dviju mirovina. Građani ne bi trebali biti u panici", dodao je. 

Naknada za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta

Premijer je komentirao i zahtjeve roditelja djece s poteškoćama u razvoju koji godinama traže povećanje naknade za roditelje koji su na rodiljnom dopustu zbog teškoća u razvoju djeteta, ali i skandaloznu izjavu Ante Babića, zamjenika državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, izgovorenu na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport.

– Rekao je da trebamo shvatiti da postoji vrijeme za podizanje djece, nismo shvatile što nam je htio poručiti. Zakon o potporama usmjeren je potpori roditeljstvu, a ne djeci. Doslovno nam je rekao, budući da se rade te izmjene, da uvođenje tih izmjena ima golemi fiskalni učinak na državni proračun. Trošak je uvođenje ovih mjera za 5094 obitelji, gdje jedan od roditelja koristi pravo na dopust, a novca nema. To je poruka dana – ako rodiš zdravo dijete, može sve, a ako rodiš bolesno dijete, ne možeš ništa – poručila je Suzana Rešetar iz Udruge sjena za N1 u četvrtak. 

"Danas sam razgovarao s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju. U ponedjeljak ćemo primiti roditelje. Što se tiče njihova zahtjeva, mislim da možemo naći rješenje. To je za mene izrazito važna tema. Volio bih da su prvo došli meni. Riječ je o 5100 djece i ja ću, kao premijer, osigurati da se ta sredstva nađu u proračunu za iduću godinu. Savjet im je da dođu predsjedniku Vlade da se riješi problem", kazao je Plenković. 

Izmjena Ustava

Plenković je rekao da će se razgovori sa saborskom oporbom oko ustavnih promjena u vezi s referendumom, za koje je vladajućima potrebna potpora dijela tih zastupnika, voditi samo na tu temu, "što je jasno iskomunicirano oporbenim klubovima". 

“Prijedlog HDZ-a odnosi se samo na ovu temu, ne dirajući bilo koju drugu temu, to je vrlo jasno iskomunicirano svim klubovima u Hrvatskom saboru. Tko želi poboljšati okvir za referendum, mislim da će se priključiti ovoj inicijativi, tko želi to sada ponovno politikantski politizirati, taj neće. I to je onda njihova odgovornost, ne naša”, rekao je Plenković u Splitu.

Rekao je to odgovarajući na pitanje kakvu će poziciju zauzeti HDZ ako lijeve stranke budu uvjetovale podršku inicijativi za promjenu Ustava oko referenduma zahtjevom da u Ustav uđe i pravo žena na izbor kada je riječ o pobačaju.

Dodao i da je za promjenu Ustava potreban 101 glas, a da će HDZ razgovarati sa svima u Hrvatskom saboru. Oni koji neće htjeti sudjelovati u toj inicijativi, “neka objašnjavaju svoje pozicije”, poručio je. 

“Mi želimo kvalitetno regulirati referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, omogućiti da se prije nego što se krene u skupljanje potpisa prethodno provjeri je li neko pitanje u skladu s Ustavom i je li uopće dopušteno da bude predmet referendumskih inicijativa”, rekao je dodajući da HDZ predlaže kvalitetno rješenje.

Video: Objavljeni detalji novog modela mirovina: Tri su ključne promjene

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

NO
Nordik
11:52 10.06.2022.

Drugi najveći grad u HR bez hdz-ovog kandidata. Došlo vrijeme sramote.

DU
Deleted user
12:13 10.06.2022.

Bizarna situacija je i u tvojoj vladi. Hapse ti ministre, a na čelu vlade stranka osuđena za korupciju. Pokaži mi u svijetu sličnu situaciju.

DU
Deleted user
12:33 10.06.2022.

Onda zagrljeni, jesm vam odmah nakon sto je Karamarko doznao oslobađajucu presudu biti ukljucen u događanja u HDZ-u??!!! Zao mi vas je zagrljeni, a tako ste racunali na njega!!