IZVOR IZ HDZ-A

'Plenkoviću Stierovo ponašanje nije dobro sjelo'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Ivo Stier
11.06.2017.
u 18:52
Upućeni u HDZ-u kažu da je Stier razmišljao o ostavci, što ne čudi s obzirom na to da je zagovarao nove izbore, a ne koaliciju s HNS-om
Pogledaj originalni članak

Premijer Plenković ne očekuje ostavku ili barem ne očekuje dramu zbog Davora Ive Stiera, HDZ-ova ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade, potvrdio nam je jučer izvor blizak premijeru. Stier nam je prekjučer rekao da će se danas obratiti javnosti i izjasniti o svojoj poziciji u Banskim dvorima nakon što je Novi list u subotu objavio da je prošlog tjedna stavio u omotnicu, pa povukao ostavku na sve funkcije u Vladi i HDZ-u.

Nije se sastao s premijerom

Stier se tijekom vikenda nije trudio demantirati tu informaciju, tek je upozorio da se u petak vratio sa službenog puta u SAD i da nije mogao u četvrtak biti na sastanku s premijerom nakon kojeg je, kako se pisalo, povukao ostavku. Očito je da je Stier pustio dva dana da se situacija oko njegove pozicije u Vladi mistificira i da se dodatno intrigira javnost. Upućeni u HDZ-u kažu da je Stier zaista razmišljao o ostavci, što ne čudi s obzirom na to da je zagovarao nove izbore, a ne koaliciju s HNS-om, ali ipak vjeruju da Stier neće podnijeti ostavku.

– Malo glumi uvrijeđenu mladu, ali neće on nikamo – smatra naš sugovornik iz vodstva HDZ-a. Kakvu će odluku Stier na kraju donijeti zna samo on, no nejasno je zašto je pustio da se dva dana nagađa o njegovoj ostavci. Kada je Goran Marić, koji je u Vladu ušao kao ministar bez portfelja, u prvim danima od sastavljanja Vlade prijetio ostavkom i tobože je također predao premijeru, on je to učinio kako bi dobio Ministarstvo državne imovine, jer je konkretno ministarstvo bilo njegov uvjet ulaska u Banske dvore. Nejasno je što pak Stier želi dobiti otezanjem i podgrijavanjem priče o ostavci. Možda mu je ta predstava potrebna kako bi pokazao da nije šutke prihvatio koaliciju HDZ-a i HNS-a.

– Plenkoviću Stierovo ponašanje nije dobro sjelo, a nisam siguran ni da ga je odgovarao od ostavke – komentirao nam je izvor upućen u zbivanja u najužem premijerovu krugu. Plenkoviću je vjerojatno trenutačno više stalo do toga da se ne stvaraju razdori u Vladi i HDZ-u koje bi Stierova ostavka proizvela (više bi medijski fokus bio na toj temi nego što bi se dogodili stvarni potresi) nego što mu je osobno stalo da Stier ostane dio ekipe jer su odnosi između njih dvojice već dulje narušeni. Ako bi Stier otišao iz Vlade, teško je vjerovati da bi ostao politički tajnik stranke, dakle ostao bi bez svih funkcija i bi bio tek obični saborski zastupnik.

Za koaliciju s Mostom

On nije osoba koja ima svoju grupaciju ili struju unutar HDZ-a. Više je solo igrač koji je bio veliki zagovornik koalicije s Mostom, a zbog izrazito konzervativnog uvjerenja lijevo-liberalni HNS nije mu bliska opcija. No uvijek se može izvući da dio HNS-a više nije najljevije krilo, odnosno Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh itd.     

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

EM
Emergo
19:04 11.06.2017.

Pa imam dojam da ce Davor sutra reci zbogom Plenkovicu. Sto mozda Plenkovic i zeli. Zivi bili pa vidjeli.

BU
Bubalamala
23:58 11.06.2017.

Kako god, činjenica je da nam vladu drže nacionalne manjine.

ST
stefj
20:21 11.06.2017.

Stier je jedan od rijetkih koji nije potomak crvene buržoazije, pa tako nije omiljen u političkim krugovima, niti među novinarima. I to je pozadina dosta toga... A da li će Stier otići ili ne, ovisi i o Plenkoviću, kome sada ne bi odgovarao takav potez. Već sam prije rekao da će ga se Plenković uskoro riješiti, ali ne sada.