Pravila

Po novom kodeksu otkupa više od 80 posto pšenice loše je kakvoće i za stoku

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Po novom kodeksu otkupa više od 80 posto pšenice loše je kakvoće i za stoku
15.07.2015.
u 06:30
Pekari danas nude vrhunske proizvode i proizvodnja pšenice to mora pratiti. Rast uvoza brašna nikome ne odgovara, kaže N. Barišić
Pogledaj originalni članak

Kad bi se primjenjivali lanjski kriteriji o hektolitru, vlazi i količini primjesa, više od 95% ovogodišnje pšenice bilo bi ekstrakvalitete.

No po novom Kodeksu za otkup žitarica, kojega je primjena zasad dobrovoljna, a kao i ostatak EU priznaje samo gluten i proteine, više od 80% nje treće je klase, čak i u kategoriji stočne hrane, zbog čega su jučer iz Hrvatske poljoprivredne komore zatražili hitan sastanak povjerenstva za pšenicu u resornom ministarstvu.

Čelnik HPK Mato Brlošić traži odgodu kodeksa dok ratari ne budu znali koje se sorte isplate. No, i da vrijede lanjska pravila, teško će dobiti traženih 1,30 kn za kilogram s obzirom na prosječnu cijenu otkupa od oko 1,15 kuna kao i lani, s kodeksom ili bez njega. Odgodom kodeksa, za koji je glasao i HPK, ništa se ne dobiva.

Pekarska industrija danas ima vrhunske proizvode i tehnologiju i proizvodnja pšenice, ne želimo li uvoziti brašno, to mora pratiti, poručila je direktorica Žitozajednice Nada Barišić

>>I na trećinu manje površina pšenice će biti dovoljno

>>Za 10 dana intenzivnog posla na njivi 9500 kuna po hektaru

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
07:37 15.07.2015.

Jadni mi. Svijet tisućama godina živi u zabludi jedući proizvode od pšenice loše kakvoće, koja ima manje od 14% bjelančevina i previše glutena. Čudim se kako je uopće opstao i ovoliko se namnožio. Tako je isto i sa šumskim plodovima, gljive do prije par godina nisu znale da su da su ugrožene i da im prijeti istrebljenje. Neka naši znanstvenici selekcioniraju pšenice sa više od 14% bjelančevina, poljoprivrednici će ih sigurno proizvesti. Samo me zanima kada ta naša "stočna pšenica" dođe do izvozne luke kako se deklarira i po kojoj se cijeni prodaje.

LI
liskovaca
08:24 15.07.2015.

kakve gluposti! Da sade GMO pšenicu???? Da smi imalo pametni pokrenuli bi izlazak iz EU!

RO
ropa
10:02 15.07.2015.

Osim malo drugačije agrotehnike, osnovna pretpostavka za povećanje proteina je sortiment koji to omogućuje, a toga nema kod domaćih sjemenara. Domaćim selekcionarima ta karakteristika nikad nije bila primarna naprosto što naše tržište (mlinari) nisu to nikad ni zahtjevali. Vremena se mijenjaju, no problem je što selekcionari mudro šute i guraju glavu u pijesak te svu krivicu svaljuju prema onome tko je ponajmanje kriv - seljacima.