Gradski muzej Požega

Po starim receptima u hotelu kuhali požeški osmaši

Foto: Ljiljana Marić
požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
požega (1)
Foto: Ljiljana Marić
požega (1)
16.05.2012.
u 14:28
Skuhali su i nekoliko starih seljačkih jela od tarane i trganaca.
Pogledaj originalni članak

Požeški Gradski muzej odlučio je ovogodišnji Dan muzeja obilježiti na vrlo zanimljiv i originalan način. Tako su danas u suradnji s hotelom Grgin te učenicima osmih razreda požeških osnovnih škola priredili radionicu pod nazivom “Baš se nekad dobro jelo”.

– Uz pomoć svog bloga Muzej u loncu pokušali smo premostiti generacijski jaz prenošenja jela na mlađe generacije. Požega i požeški kraj neiscrpno su vrelo ideja za turističku promidžbu kroz hranu. Kao što postoji paprenjak, ovaj kraj može ponuditi požeški peretac koji je nekada postojao kao jedini kolač. Dobro zapakiran može postati zanimljiv suvenir – kazala je Maja Žebčević Matić, viša kustosica u Gradskom muzeju.

A kako izgleda i kakva je okusa peretac pokazali su osmaši koji su ga uz pomoć kuharice Marijane Pranić napravili u kuhinji Grgin dol. Oni su isto tako skuhali i nekoliko starih seljačkih jela od tarane i trganaca.

– Ni sama nisam nikada radila neka stara jela. Uz recepte iz muzeja mi smo napravili masnu taranu za što je bilo dovoljno malo brašna, malo vode, malo masti, a što se inače jelo za doručak. Za trgance trebaju gotovo iste namirnice. Napravili smo trgance s makom, čvarcima, sirom, pekmezom i medom od repe te taranu na mlijeku. Neka od ovih jela ćemo uvrstiti u ponudu i našeg hotela. Iako se radi o kaloričnim jelima napravljenima na masti, smatram da su to zdravija jela nego ona na uljima – rekla je Marijana Pranić.

U kuhinji su posebno uživali požeški osmaši. Marko Matijašević iz OŠ A. Kanižlića oduševljen je onim što je radio. Dobro je upamtio postupke pravljenja jela, ali i recepte.

– Kada dođem kući, isprobat ću to i kod kuće jer inače volim kuhati, ali ovakva jela nisam nikada jeo ni kuhao. Posebno mi se sviđaju trganci – kazao je Marko koji želi postati kuhar.

A što su sve skuhali predstavili su novinarima na “Jauzni za novinare” kako bi se i oni uvjerili da se radi o tradicijskom blagu koje treba svakako sačuvati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.