ANALIZA EUROPARLAMENTARKI

Početak kraja rodne razlike u plaćama: U 2021. žene u EU su zarađivale 12,7% manje od muškaraca

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Bjelovar: Grad projektom "Kotač promjene" zaposlio 77 dugotrajno nezaposlenih žena
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Bjelovar: Projektom Kota? promjene zaposlit ?e se 77 žena starijih od 50 godina
30.03.2023.
u 09:00
EU se pozabavila hitnim problemom nedavno usvojenim zakonom čiji je cilj smanjiti razlike u plaćama kombinacijom mjera. Klub zastupnika EPP-a pozdravlja ovaj zakon.  Iako smo potpuno predani smanjenju i konačnom uklanjanju razlike u plaćama, također prepoznajemo moguće financijske izazove u poslovanju.
Pogledaj originalni članak

Zamislite da ste Dora, predana i marljiva inženjerka koja strastveno voli svoj posao. Proveli ste godine usavršavajući svoje vještine i značajno ste doprinijeli uspjehu svoje tvrtke. Ali jednog dana otkrijete da vaše muške kolege, koji imaju iste kvalifikacije i iskustvo kao vi, zarađuju znatno više. Kako bi se osjećali?

Ovo nije samo hipotetski scenarij; to je stvarnost za mnoge žene poput Dore diljem Europske unije. U 2021. rodna razlika u plaćama u EU iznosila je 12,7%, što znači da su žene u prosjeku zarađivale 12,7% manje od muškaraca u istim ulogama. To za žene znači gubitak tisuća eura. Na primjer, ako imate godišnju plaću od 20.000 eura, ova razlika u plaći uskraćuje vam 2.540 eura. Predmetne razlike utječu na financijsko blagostanje žena i uzima značajan emocionalni danak. Diskriminacija, a to je rodna razlika u plaćama, na žene djeluje obeshrabrujuće i demoralizirajuće.

Srećom, EU se pozabavila ovim hitnim problemom nedavno usvojenim zakonom čiji je cilj smanjiti razlike u plaćama kombinacijom mjera. Klub zastupnika EPP-a pozdravlja ovaj zakon.  Iako smo potpuno predani smanjenju i konačnom uklanjanju razlike u plaćama, također prepoznajemo moguće financijske izazove u poslovanju. Zbog toga smo se pobrinuli da konačni skup mjera uključuje takozvani „model stubišta“ (Staircase Model) kako bismo pomogli manjim tvrtkama da postupno, korak po korak, usvoje mjere transparentnosti plaća.

Tvrtke s manjim brojem zaposlenih imat će duži rok za usklađivanje sa odredbama Direktive, što će im omogućiti provedbu potrebnih promjena bez nerazmjernog opterećenja administrativnim ili financijskim naporima. „Model stubišta“ može se činiti sporim, ali poštenim prema poduzećima i osigurat će da se zakonodavne mjere u potpunosti prihvate i provedu. Ali što je s Dorom? Kako će novi zakon utjecati na nju i bezbroj drugih koji se susreću s istim nepravednim tretmanom? Uvođenjem transparentnosti plaća kandidati za posao poput Dore imali bi jasne informacije o plaći. Tvrtka će biti obvezna naznačiti predloženu plaću prilikom oglašavanja radnog mjesta, čime će se lakše spriječiti da uopće dođe do nejednakosti u plaćama.

Nadalje, „Europski Institut za Ravnopravnost Spolova“ pomoći će u razvoju smjernica za procjenu jednakosti rada i rada jednakih vrijednosti, osiguravajući  svim zaposlenici da budu pravedno plaćeni. Tako naoružana informacijama i sposobna vidjeti smjernice koje se odnose na nju, Dora se konačno može suprotstaviti diskriminaciji koju je doživjela te istu pobijediti. Za Doru i milijune drugih žena na radnim mjestima ove mjere nude nadu u budućnost bez emocionalne težine i financijske diskriminacije u plaćama. Obzirom da bitka još nije gotova možda će trebati još malo vremena da se ta budućnost ostvari, ali napokon možemo reći Dori da su temelji za pozitivnu promjenu postavljeni.

>> VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.