JALŽABET

Iskopali tunel i opljačkali povijesnu grobnicu: Ukrali više predmeta neprocjenjive vrijednosti

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
28.12.2021.
u 16:50
Pljačku su uočili arheolozi koji su 2017. došli na nalazište iz 6. ili 7. stoljeća i na vrhu humka Gomila ugledali jamu zakamufliranu drvenim oknom.
Pogledaj originalni članak

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana u dobi od 47 i 42 godine zbog počinjenog kaznenog djela teške krađe. Tereti ih se da su od početka 2013. do listopada 2016. godine u nekropoli na području Arheološke zone Bistričak u Jalžabetu, koja je proglašena kulturnim dobrom i upisana na listu kulturnih dobara Republike Hrvatske, neovlašteno ušli u povijesnu grobnicu i priručnim alatom iskopali bunar.

Prodrli su u unutrašnjost grobne komore i potom otkopali tunel dug oko trinaest metara i iz unutrašnjosti grobne komore uzeli više predmeta neprocjenjive vrijednosti - fragment fine željezno-dobne zdjele, uzorke spaljene bronce i keltske novčiće. Time su oštetili i nepovratno uništili arheološko nalazište od nacionalnog značenja i prouzročili neprocjenjivu štetu, tvrde u DORH-u. Pljačku su uočili arheolozi koji su 2017. došli na nalazište iz 6. ili 7. stoljeća i na vrhu humka Gomila ugledali jamu zakamufliranu drvenim oknom.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Arheolog dr.sc. Saša Kovačević tu je pljačku nazvao kulturocidom. Tumul ili grobni humak jedan je od najvećih u Europi, a neki od predmeta koje su iskopali arheolozi nedavno su izloženi u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu na izložbi "Zlato zlatu". Kako je doznao Večernji list, jedan od osumnjičenika je mještanin Robert Markovčić kojeg su nazivali podravskim šamanom. - Istina, oduzeli su mi neke predmete, ali to nisu nalazi s tumula.

Na tumulu sam za Noć vještica s članovima udruge koju sam osnovao samo dva puta prespavao, dakle bio sam fizički tamo, ali nisam kopao. Stavili su me i na detektor laži na koji su me zvali poslije posla i četiri sata me zajebavali, pa sam od umora zaspao i trzao se, pa nalaz nije bio valjan. Mogu pobiti te njihove, nazovimo dokaze, to mi neće biti problem - ispričao nam je prije dvije godine Markovčić kad smo ga nazvali i priopćili mu sadržaj policijske prijave. Dodao je da je surađivao u istrazi sve dok nije shvatio da mu žele “prišiti”. Tvrdi da je nevin i pretpostavlja tko su krivci.

– To je kopao netko od domaće ekipe mještana koji su tijekom rata 90-ih godina tražili zlatnu kočiju za koju su vjerovali da je tu negdje zakopana. Osim toga, još je Marija Winter pisala da je tumul opljačkan u vrijeme Langobarda prije tisuću godina, kad je vladar dopustio da mjesec dana pljačkaju grobove u Martijancu i Jalžabetu te da uzmu oružje i zlato, no da ne diraju kosti – rekao je.

Naveo je i da je on samo prespavao na tumulu za keltski blagdan Samwhain. Izložbu "Zlato zlatu" u Zagrebu razgledao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla da je to jedan od najvrijednijih nalazišta takvih grobnica u srednjoj Europi, što se uočilo već 2016. godine kad su počela istraživanja.

- Ono što je pronađeno i što je večeras prezentirano svjedoči o minucioznom radu arheologa koji su uspjeli pronaći ovako vrijedne nalaze - rekla je na izložbi ministrica. 

>> VIDEO Drama u Crnoj Gori: Muškarac upao u banku i prijeti eksplozivom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

HO
homophob
05:22 29.12.2021.

Da li ima koji certificirani "arheolog" objasniti mi koja je razlika izmedu razlicitih pljackasa grobova onih koji imaju potporu drzave ili onih drugih koji to cine iz "ljubavi"? Po mome jedni i drugi pljackaju grobove! Povijest nas je poucila da oni sa drzavnom potporom su veci kriminalci od "ljubitelja" starina jer "zvanicni" pljackasi su prodali i u vlastite lisnice strpali novac od prodaje Jupiterova Blaga s istarskog podmorja.

MR
mrkvax
07:23 29.12.2021.

Sve je to već odavno u Srbiji...

DU
Deleted user
19:50 28.12.2021.

više ne smiješ biti ni arheolog amater