IVAN RADOŠEVIĆ

Podignuta optužnica protiv tajkuna koji se skriva u Njemačkoj

Foto: Screenshot/MUP
Podignuta optužnica protiv tajkuna koji se skriva u Njemačkoj
14.01.2016.
u 17:34
S obzirom na to da je Radošević nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, u optužnici je predloženo suđenje u odsutnosti
Pogledaj originalni članak

Protiv Ivana Radoševića (63), pretvorbenog tajkuna koji se skriva u Njemačkoj, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu zbog počinjenja dvaju kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona u svezi s člankom 5. stavak 1. točka 13. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenog djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, objavljeno je danas.

Radoševića se tereti da je kao fizička osoba s poslovnim partnerom 14. siječnja 1997. u Zagrebu sklopio ugovor o kupoprodaji nekretnina s dvjema prodavateljicama za kupnju nekretnine na adresi u Jurjevskoj ulici u Zagrebu, kojim se kao kupac obvezao, zajedno s tim poslovnim partnerom, isplatiti kupoprodajnu cijenu u iznosu od 3,600.000,00 DEM u više obroka zaključno sa svibnjem 1997. godine. Kako bi pribavio potreban novčani iznos za kupnju nekretnine; u svojstvu vršitelja dužnosti direktora jednog trgovačkog društva iz Zagreba i direktora drugog društva sa sjedištem u Zagrebu na istoj adresi; okrivljenika se tereti da je, znajući da ne postoje nikakve kreditne obveze između tih dvaju trgovačkih društava, zaključio ugovor o zajmu (14. siječnja 1997.) i aneks tog ugovora (20. svibnja 1997.) uime prvog trgovačkog društva iz Zagreba kao zajmodavatelja te troje zajmoprimatelja (drugo trgovačko društvo, on osobno, poslovni partner) i to na novčani iznos od 2,025.200,00 DEM.

Potom je 22. svibnja 1997. zaključio uime oba prethodno navedena trgovačka društva ugovor o ustupanju potraživanja kojim je prvo trgovačko društvo uputilo svog dužnika (treće trgovačko društvo iz Zagreba) da umjesto prvom društvu dug od 7,082.495,21 kuna plati drugom trgovačkom društvu iako stvarnih dužničko-vjerovničkih odnosa između prvog i drugog trgovačkog društva nije bilo pa tako ni osnova za ustup potraživanja (cesija).

Nakon što je drugo trgovačko društvo primilo uplatu, istoga dana je, prema okrivljenikovom nalogu, uplatilo dio iznosa kupoprodajne cijene nekretnine koji je bio dužan uplatiti okrivljenik (iznos od 7,080.000,00 kn) na štedne knjižice dviju prodavateljica nekretnine. Okrivljenik je tako financijskim sredstvima prvog društva uplatio svoj udio za kupnju navedene nekretnine čiji je postao vlasnik u polovičnom dijelu čime se okoristio za iznos od 7,080.000,00 kuna na štetu prvog trgovačkog društva. 

Radoševića se tereti da je 2. veljače 1996. u Zagrebu, u svojstvu vršitelja dužnosti direktora prvog društva iz Zagreba; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za tvrtku sa sjedištem na otocima Wallis i Futuna; na štetu financijske imovine prvog trgovačkog društva dao nalog za izvršenje doznake u inozemstvo u korist te tvrtke na iznos od 988.700,00 DEM. Okrivljenik je bio svjestan da prvo trgovačko društvo nije bilo u poslovnom odnosu s tom tvrtkom te da nema osnove za plaćanje, zbog čega je u nalogu neistinito naveo da se doznaka obavlja na temelju navodnog računa za reprodukciju. Time je na štetu prvog trgovačkog društva trgovačkom društvu u inozemstvu pribavio nepripadajuću korist u iznosu od 3,648.303,00 kuna.

Radošević se tereti da je oba opisana kaznena djela počinio tako da je iskoristio okolnost da je u to vrijeme još trajalo razdoblje mirne reintegracije tijekom koje se otežano nadzirala zakonitost raspolaganja imovinom gospodarskih subjekata u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na to da je Radošević nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, u optužnici je predloženo suđenje u odsutnosti.

>> Njemačka odbila izručiti Hrvatskoj Ivana Radoševića

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
18:55 14.01.2016.

ovaj je na listi..koliko je i lista stara..pa su se sad sitili..bice mozda u medjuvremenu i umra

PO
pozornik66
21:10 14.01.2016.

19 g. Je prošlo i sada ga tužite

HR
HR4ever
17:52 14.01.2016.

Sudite onima koji su nedostupni. Sudite onima koji su u Hrvatskoj !!!!!