Otkup zemljišta

Podolnjak: Zbog POS-a na Banfici Čehok bi morao podnijeti ostavku

Foto: MARKO JURINEC / PIXSELL
Podolnjak: Zbog POS-a na Banfici Čehok bi morao podnijeti ostavku
21.02.2011.
u 17:06
Povučene su tužbe, nema nikakvih kazni za grad, odgovara Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina
Pogledaj originalni članak

Grad Varaždin i Gradski stanovi 2008. su se obvezali od T7 Visa za gradnju POS-ova naselja na Banfici kupiti 20.000 kvadrata u Bombellesovoj ulici i na Gupčevu trgu, i to po 200 eura za kvadrat. No još lani protekao je rok od godinu i pol dana u kojem su trebali izmijeniti urbanistički plan i provesti urbanu komasaciju te je projekt pao u vodu. Ugovorom s T7 Visom za to su kašnjenje predviđene drastične kazne, oko 30.000 kuna dnevno! Grad im je dužan više od devet milijuna kuna i u slučaju suda ne vidim kako bi grad izbjegao kaznu. U ugovoru nisu predvidjeli razloge za produljenje roka - ustvrdio je nezavisni gradski vijećnik Robert Podolnjak. Dodaje da je gradonačelnik Ivan Čehok stoga bio pod pritiskom kad je Gradsko vijeće odlučivalo u kupnji novog zemljišta za POS, u Ulici V. Novaka, od iste tvrtke.

Ne želi tvrditi da je ucjena

- Ne želim tvrditi da je bila riječ o ucjeni kad je grad tužen... Ali je kupnjom zemljišta u V. Novaka kompenzirao tvrtki T7 ono što nije ostvarila na Banfici, pa je stoga potpisan aneks ugovoru o Banfici, kojim je izbjegnuta kazna - kaže Podolnjak i dodaje da su ti ugovori toliko loši da gradonačelnik i ravnatelj Stanova moraju podnijeti ostavku iz moralnih razloga. Prozvani gradonačelnik i Vladimir Kukec, ravnatelj Gradskih stanova, odvraćaju da Podolnjak konstruira priču i iznosi svoje sudove.

- Pripreme određenih lokacija traju više godina... Urbana komasacija na Banfici je propala zbog nekoliko vlasnika manjih čestica. Zemljište koje je predmet ugovora na Banfici okrupnjeno je i moguća je gradnja odmah nakon donošenja plana, s obzirom na to da je komunalno opremljeno. Cijena zemljišta utvrđena je procjenom ovlaštenog sudskog vještaka - odgovaraju.

Dodaju da je aneksima koji su sklopljeni na ugovore za Banficu odgođena realizacija POS-a na Banfici do završetka POS-ova naselja u Ulici Vilka Novaka.

Da ne propadne posao

- Povučene su tužbe, nema nikakvih kazni ili penala za grad - kažu. Čehok dodatno objašnjava da je grad već počeo otplaćivati zemljište na Banfici, no država je promijenila prioritet te nije uspjela komasacija, pa je T7 morao podići tužbu, da mu ne propadne posao

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.