PRIČA O HGSS-u

Pokrećemo akciju: Pomozimo Gorskoj službi spašavanja!

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
hgss,branimir vučković (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
hgss,branimir vučković (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
hgss,branimir vučković (1)
07.06.2013.
u 19:27
Hrabri Željko Baćurin Hrvoje Jerak pratili su bolesnika i podletjeli pod kamion
Pogledaj originalni članak

Priče o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) i njezinim članovima koji riskirajući život pomažu unesrećenima često pune novinske stupce.

Na žalost, nemaju sve priče posve sretan kraj pa tako ni ova naša jer su u utorak, u pokušaju spašavanja života radnika šumarije Bjelsko nedaleko od Ogulina, koji je bio u predinfarktnom stanju, stradali djelatnici HGSS-a Željko Baćurin i Hrvoje Jerak.

Na intenzivnoj njezi

Naime, žureći automobilom s mjesta nesreće, na nepreglednom šumskom putu podletjeli su pod kamion koji je prevozio trupce.

S ozljedama zdjelice, glave, šaka i butne kosti djelatnici HGSS-a primljeni su u ogulinsku bolnicu, da bi potom jedan bio prebačen u karlovačku, dok se nakon stabilizacije stanja drugog hrabrog djelatnika Gorske službe spašavanja planira prebaciti u riječku bolnicu.

– Djelatnici Hrvatskih šuma radili su u Bjelskom kod Ogulina, kada je jednom od radnika pozlilo. Zaključeno je da je u predinfarktnom stanju pa su ga kombijem htjeli prevesti do bolnice. Željko i Hrvoje, također djelatnici Hrvatskih šuma, odlučili su pratiti kombi svojim automobilom ne bi li bili u blizini ustreba li pomoć za koju su obučeni. Međutim, na šumskom putu iznenada im se ispriječio kamion – priča Branimir Vučković iz HGSS-ove stanice u Ogulinu koji je bio prisutan kada se nesreća dogodila.

Na mjesto nesreće došli su potom vatrogasci, koji su morali rezati karoseriju automobila ne bi li izvukli unesrećene, i hitna pomoć.

– Obojica kolega bila su pri svijesti. Jerak je zadobio prijelom butne kosti i upućen je u Karlovac, a Baćurin ozljedu glave i liječit će se u Rijeci – kaže Vučković i dodaje da je djelatnik šumarije kojemu je pozlilo i kojemu su Željko i Hrvoje pohitali pomoći dobro i na promatranju je u ogulinskoj bolnici – pojasnio je.

A Jerak je zbog ozljeda na intenzivnoj njezi.

Svi volontiraju

Pročelnik karlovačke stanice HGSS-a Dubravko Butala, čiji je Jerak stalni član, napominje da su pripadnici HGSS-a osigurani.

– Svi volontiramo – odgovara Butala na pitanje ima li kakvu posebnu naknadu za ozljede na zadatku članova HGSS-a.

Gorska služba spašavanja osnovana je 1950. godine, a specijalizirana je za spašavanje unesrećenih s nepristupačnih terena i u teškim vremenskim uvjetima, odnosno za sve situacije u kojima treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje.

To uključuje nesreće u planinskim područjima, na stijenama, u speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim uvjetima kao što su snijeg, hladnoća, led, magla i slično.

Područja rada Gorske službe spašavanja često su i urbane sredine te druga neplaninska područja. To su akcije na visokim objektima, u tunelima i cijevima, prometnim nesrećama i na moru te u brojnim slučajevima u ekstremnim sportovima.

Hrvatska gorska služba spašavanja uspješno je dosad obavila više od 5000 spašavanja.

>> HGSS spasio staricu koja je upala u jamu duboku dva metra

>> Zbog bolova u trbuhu trudnici u NP Risnjak pomagali HGSS-ovci

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.