za igrice na ipadu

Policajac prijavio sina iz očaja: Napravio mu račun od 33.000 kn

Foto: 'Mehdi Taamallah/Press Association/PIXSELL'
Policajac prijavio sina iz očaja: Napravio mu račun od 33.000 kn
25.03.2013.
u 17:48
Cameron Crossan ''natukao'' je oko 33.000 kuna igrajući igrice na Appleovu iPadu. Njegov je otac ogorčen na tvrtku, no nije mu preostalo ništa drugo negoli sina prijaviti za prijevaru kako bi povratio novčana sredstva
Pogledaj originalni članak

Ništa drugo nije preostalo 48-godišnjem policajcu Dougu Crossanu negoli prijaviti vlastitog maloljetnog sina za prijevaru nakon što je shvatio da je dječak kupujući aplikacije za igre na iPadu ''natukao'' račun od 3700 funti ( oko 33.000 kuna).

O neželjenim aktivnostima mladog Camerona oca Douga obavijestila je njegova kompanija za izdavanje kreditnih kartica a on je potom, piše Daily Mail, kontaktirao Apple kako bi otkazao kupnju aplikacija za igranje te time izbjegao plaćanje naknade. Tvrtka je takav prijedlog odbila pa je Dougu preostalo da se okrene jedinoj ostaloj mogućnosti. Prijavio je da su kupnje koje je Cameron počinio s njegovom kreditnom karticom lažne, čime je sina optužio za prijevaru.

- Siguran sam da Cameronu to nije bila namjera, no morao sam ga prijaviti za počinjenje zločina kako bih povratio svoj novac - kazao je policajac svjestan da je time svoga sina suočio s mogućim uhićenjem i ispitivanjem od strane svojih kolega.

- U stvari, cilj mi je posramiti Apple jer pitam se, kao i mnogi drugi roditelji, kako je moguće da se igranje igrica toliko naplaćuje - kazao je ogorčeni policajac.

Cameron je pak iPad dobio prošlog prosinca u školi. Ona je Appleove tablete kupila za sve učenike kako bi im pomogli pri učenju. Njegov otac je Appleu dao broj svoje kreditne kartice, ali samo da bi platio ''skidanje'' jednog albuma. Mladić je nakon toga preuzeo više od 300 igri poput Plants vs. Zombie, Hungry Shark ili Gun Bilder. Većina ih je bila besplatna, no za njih su se mogli kupovati dodaci koji nisu nimalo jeftini. Tako je samo za kupnju virtualnih zlatnika Apple Cameronu zaračunao 78 funti (700 kuna). Dječak tvrdi kako nije bio svjestan da preuzimanje dodatnih aplikacija znači da za njih u stvarnom svijetu mora izdvojiti pozamašan novac. Otac mu vjeruje, ali i njegove kolege u policiji. Svi oni drže da je Apple ''nasamario'' Camerona.

Tvrtka oštro odbacuje takve insinuacije, no sve je više slučajeva u Velikoj Britaniji koji svjedoče u korist dječaka i oca. Ranije ove godine petogodišnji dječak potrošio je 17.000 funti za kupnju oružja i streljiva u igri Zombie vs. Ninja. Apple je njegovim roditeljima na koncu bio prisiljen vratiti novac.

>>Igranje videoigara blagotvorno je za mozak

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

CH
chemica
20:37 25.03.2013.

Pametan ko roditelj koji ostavlja broj svoje kreditne kartice na Internetu. Jadna djeca.

QW
qwas33333
08:11 26.03.2013.

meni nije padalo na pamet radit sra** jer sam se bojao svog starog. ovakvim šonjama se to i treba događat.

KK
Kvrgava Klada
10:33 26.03.2013.

Većina ljudi su potpune neznalice kada se radi o računalima. Sve što znaju je kliknuti neki gumb i nikada se ne zapitaju kako stvari zaista funkcioniraju. Meni je prva kupnja na e-bayu je bila muka sa upisivanjem svih mogućih podataka, provjera, povezivanja, potvrda... Drugi puta je već bio samo klik tu i tamo i stvarno sam se smrznuo kako su sačuvali sve podatke i automatizirali postupak. Klinac ti zaista može poklikati sve što mu se svidi i potvrditi da se slaže.