KAMIKAZA U AUTU NA MARKOVU TRGU

Policija demantirala da je muškarac koji se zabio yugom u glavni ulaz Sabora prijetio J. Kosor

08.12.2008.
u 14:11
Pogledaj originalni članak

Razvojačeni branitelj R. K. (34) u crnom yugu 45 zabio se u vrata Sabora! Prema riječima svjedoka, mladić je vozio u nedopuštenom smjeru, prošao zgradu Vlade, gdje ga je pak pokušao zaustaviti policajac, ali nije uspio. Vozač yuga zatim je skrenuo ulijevo pokraj crkve sv. Marka te se zabio u teška željezna vrata Sabora. Od jačine udarca otpala mu je prednja maska.

Policija je utvrdila da muškarac nije bio pijan te da je motiv njegova čina bilo nezadovoljstvo rješavanjem nekih statusnih pitanja.

Promet ugrožava Sabor i Vladu

Zastupnici nisu u strahu


Video: M. Kuman

Ima prijavu
Svjedoci koji su se zatekli na mjestu događaja kazali su da je mladić bio rastrojen te da je vikao, a policija je pak morala upotrijebiti silu jer nije želio izaći iz automobila. Na mjesto događaja ubrzo su došli pirotehničari i Hitna pomoć, a yugo je pregledao i policijski pas.

Muškarac je cijeli dan bio na kriminalističkoj obradi, potvrdila je glasnogovornica PUZ-a Aleksandra Ljuba. Nakon obrade utvrđeno je da muškarac nije bio pod utjecajem alkohola. Inače, policija ga je jednom evidentirala zbog kaznenog djela prijetnji. iako su neki medijiji pisali kako je R.K. evidentiran jer je prijetio ministrici branitelja Jadranki Kosor, Glasnogovornica zagrebačke policije, Aleksandra Ljuba, demantirala je tu informaciju.

Udarac auta u saborsku zgradu odjeknuo je kao bomba, rekli su nam zaposlenici Sabora, a neki dodaju i da su se zatresla vrata i prozori. S unutarnje strane ulaza u koji je auto udario nalazi se stol za kojim sjede djelatnici saborske straže, koji kontroliraju tko u zgradu ulazi i izlazi, a koji srećom nisu ozlijeđeni. 
To je, inače, ulaz kojim se svakodnevno koriste dužnosnici i djelatnici Sabora. Tom je ulazu najbliži ured predsjednika Odbora za zdravstvo Andrije Hebranga, koji u trenutku udarca nije bio u Saboru, kao ni Bebić. S druge strane ulaza nalazi se Klub zastupnika, dvorana u kojoj se često održavaju sjednice i svečanosti.


Foto: M. Kuman

Kako doznajemo, vozač je automobilom praktički ušao u zgradu, popevši se preko tri stepenice. Jedan je pripadnik straže umalo glavom platio neoprezan potez vozača automobila, jer se upravo kretao k tom ulazu kako bi zapalio cigaretu. Da je vozač došao samo desetak sekundi kasnije, mogao ga je, kaže, i ubiti.


Zaposlenici Sabora su u šoku. Srećom, u zgradi nije bilo toliko ljudi koliko ih inače zna biti radnim danom jer nije bilo nikakvih sjednica odbora niti drugih događanja. Malobrojni zastupnici koji su se zatekli u zgradi komentirali su nam događaj. Boris Kunst (HDZ) smatra kako će ovaj nezabilježeni događaj sigurno utjecati na promjenu prometne regulacije na Markovu trgu i u smjeru zgrade Sabora.

– Mislim da će se morati staviti neke zapreke jer, kao što ste vidjeli, mogao je biti automobil s eksplozivom, moglo je biti i više žrtava – rekao je Kunst i dodao kako bi na Gornjem gradu trebalo potpuno zabraniti promet i pretvoriti ga u kvalitetnu turističku zonu s boljim sadržajima. 


Nije propustio ni “pecnuti” gradske vlasti te je rekao kako bi bilo bolje da se novac koji je namijenjen kupnji oklopnog vozila iskoristi za uređenje Gornjeg grada i stavljanja te gradske jezgre u turističku funkciju. No, bilo je i drukčijih razmišljanja, pa je tako esdepeovac Nenad Stazić rekao da nema smisla potpuno zabranjivati promet na Markovu trgu. Udarac nije čuo jer se u to vrijeme s još nekim kolegama nalazio u saborskom restoranu na ručku.


Video: M. Kuman

Pogrešan oblik protesta
– Kada netko hoće ovakvu ludost napraviti, teško je to spriječiti. Ma kakve prepreke? Pa ne događaju se ovakve stvari svaki dan. Tu se mora moći doći autom, pa tu dolaze razne delegacije – rekao je Stazić i dodao da ne vidi potrebu za dodatnim osiguranjem. Njegova stranačka kolegica Gordana Sobol osudila je zabijanje autom u zgradu Sabora, bez obzira koji su razlozi za takav čin.


– Ako je to bio neki oblik protesta, apsolutno ne podržavam takav način, prema bilo kome da je usmjeren. U ovom slučaju to je bila zgrada Sabora, sutra će netko to učiniti na drugoj strani Markova trga, tu je i Ustavni sud ili bilo koja institucija u gradu. Takav način rješavanja ili izražavanja revolta, ako on postoji, apsolutno ne podržavam, i on može voditi tko zna čemu – rekla je G. Sobol.

I ona ima zamjerki na regulaciju prometa jer, kaže, na Markov trg zastupnici ne mogu dolaziti autima, a svi ostali mogu. Kaže i kako oko zgrade Vlade ima mnogo parkiranih automobila, a da nisu od okolnih stanara. Smatra da je razlog “napada” na Sabor taj što se u javnosti stvorila pogrešna percepcija da je Sabor kriv za sve.

– Kao da smo mi dali prijedlog proračuna ili poslali policiju da uhapsi neke ljude – kaže G. Sobol.


Priopćenje resornog ministarstva

Danas je priopćenjem reagiralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti iz kojeg izdvajamo da je Robert Kralj do 31. prosinca 2007. godine bio korisnik opskrbnine u iznosu od 763,18 kn, koja mu je ukinuta s obzirom da je pokrenuo Upravni spor protiv Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U priopćenju se spominje još nekoliko tužbi i upravnih sporova R. K. s državom i institucijama. Napominje se da nikada nije prihvaćao suradnju s Ministarstvom, da je liječenja samovoljno napuštao, a s vlastitom obitelji je u kontinuiranom sukobu. Prema stručnom mišljenju u slučaju R. K. može se pretpostaviti da je riječ o znatno ozbiljnijim psihičkom problemima nego što je posttraumatski stresni poremećaj.

Pogledajte na vecernji.hr